Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Tiesībsargs rosina sodīt bērnu pasākumu rīkotājus par pārkāpumiem

Lai nodrošinātu Bērnu tiesību aizsardzības likumā paredzēto pasākumu organizatoru atbildību par jauno cilvēku drošību un veselību, tiesībsargs Juris Jansons piedāvā Saeimai grozīt Administratīvo pārkāpumu kodeksu un paredzēt naudas sodus. Iniciatīva ir saistīta ar aizvadītajos Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos gūto bēdīgo pieredzi, kad pērnajā vasarā svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājuma laikā Mežaparka estrādē sākās bērnu ģībšana. Taču atbildību par to neviens negribēja uzņemties. 

Saeimai piedāvāts grozīt Administratīvo pārkāpumu kodeksu, nosakot, ka par normatīvajos aktos noteikto bērnu tiesību pārkāpšanu publiskajos pasākumos to organizatoriem uzliek naudas sodu no 70 līdz 280 eiro. Ja pārkāpumi izdarīti atkārtoti, naudas sods būtu no 280 līdz 400 eiro. Par projektu atbildīgā ir Juridiskā komisija, kura līdz 30. maijam sagaidīs institūciju atzinumus. Tieslietu ministrija savukārt 24. maijā rīkos šim jautājumam veltītu diskusiju. Otrdien tiesībsargu Jansonu uzklausīja arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, kuras sēdē izvērtās kaismīgas diskusijas starp iniciatīvas atbalstītājiem un pretiniekiem. 

Tiesībsargs uz sēdi ieradās, apbruņojies ar vairāku institūciju secinājumiem pēc aizvadītajā vasarā notikušo Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku izvērtēšanas. Tajos ir konstatēta virkne pārkāpumu, piemēram, Mežaparka estrādē ticis ievērojami pārsniegts dalībnieku skaits. Vairāk nekā 60 bērniem sākusies panikas lēkme. Nav ievērots arī uztura režīms, silto ēdienu aizstājot ar sauso pārtiku. Estrādē bērniem nav ierīkotas speciālas vietas, kur paēst, tam atvēlēts pārāk īss laiks. Dalībnieki neesot pietiekamā daudzumā dzēruši ūdeni. Te gan Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvis Andis Geižāns norādīja, ka ūdens ir bijis gana, bet nevienu nevar ar varu piespiest to lietot.

Svētku rīkotāji saņēmuši arī pārmetumus par to, ka bērni skolās gulējuši uz grīdas, tajās neesot ievēroti ugunsdrošības noteikumi, kur pagadās lietojot elektriskās tējkannas un matu veidojamos fēnus.

Jansons norādīja uz ierobežotām iespējām saukt pasākumu rīkotājus pie atbildības, "un tas ir kolektīvās bezatbildības piemērs". Izglītības un zinātnes, kā arī Tieslietu ministrijas pārstāvji sēdē norādīja, ka, paredzot sodus, ir arī jāvienojas, kura institūcija ar šīs atbildības vērtēšanu nodarbosies

Visu Ināras Egles rakstu Lai bērni priecīgi un drošībā lasiet trešdienas, 11. maijā laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas