Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Tupeņu godināšana Brīvdabas muzejā

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā svētdien, 27.oktobrī, norisinājās galda karalim kartupelim veltīs pasākums Tupeņu godi.

Latvijas teritorijā kartupelis ticis ievests Hercoga Jēkaba laikā 17.gadsimta 70.gados, bet savu vietu uz Latvijas iedzīvotāju galda tas iekarojis tikai 19.gadsimtā. Līdz tam Latvijas teritorijā dzīvojošie galvenokārt pārtikā izmantoja graudaugus, pupas, zirņus un rāceņus.

Kartupeļu audzēšanai attīstoties, latviešu zemniekiem vairs nebija jāuztraucas par pārtikas trūkumu ziemā un pavasarī, kad strauji bija sarukuši graudaugu un līdzīgu produktu krājumi. Ar laiku kartupelis Latvijā, tāpat kā citur pasaulē, kļuva par uzturā visbiežāk lietoto produktu. Ne velti kartupeli sauc par otro maizi.

Brīvdabas muzeja Tupeņu godu pasākuma pirmajā daļā no plkst.12 līdz 16, tupeņus godājot, dalībnieki tika aicināti baudīt gan ierastus, gan neparastus kartupeļu ēdienus Priedes krogā.

Izstāžu zālē bija skatāma kartupeļu šķirņu izstāde, kā arī notika to degustācija. Turpat varēja vērot kartupeļu cietes iegūšanu un nobaudīt pārtikas produktus, kuru gatavošanā tā tiek izmantota. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas