Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā svētdien, 27.oktobrī, norisinājās galda karalim kartupelim veltīs pasākums Tupeņu godi.
Latvijas teritorijā kartupelis ticis ievests Hercoga Jēkaba laikā 17.gadsimta 70.gados, bet savu vietu uz Latvijas iedzīvotāju galda tas iekarojis tikai 19.gadsimtā. Līdz tam Latvijas teritorijā dzīvojošie galvenokārt pārtikā izmantoja graudaugus, pupas, zirņus un rāceņus.
Kartupeļu audzēšanai attīstoties, latviešu zemniekiem vairs nebija jāuztraucas par pārtikas trūkumu ziemā un pavasarī, kad strauji bija sarukuši graudaugu un līdzīgu produktu krājumi. Ar laiku kartupelis Latvijā, tāpat kā citur pasaulē, kļuva par uzturā visbiežāk lietoto produktu. Ne velti kartupeli sauc par otro maizi.
Brīvdabas muzeja Tupeņu godu pasākuma pirmajā daļā no plkst.12 līdz 16, tupeņus godājot, dalībnieki tika aicināti baudīt gan ierastus, gan neparastus kartupeļu ēdienus Priedes krogā.