Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Tuvojoties gripas sezonai, aicina vakcinēties

Gripa Latvijā parasti norit vidēji smagi, tāpēc šobrīd speciālisti aicina cilvēkus vakcinēties. Diemžēl aizvadītajā gripas sezonā no komplikācijām nomira 76 cilvēki. Vienlaikus Latvijā ir vieni no zemākajiem pretgripas vakcinācijas rādītājiem Eiropā. Katru gadu pret gripu vakcinējas mazāk nekā 1% Latvijas iedzīvotāju un vecuma riska grupā virs 65 gadiem – no 2% līdz 4%, piektdien lasāms laikrakstā Diena.

Pēc Slimību profilakses kontroles centra (SPKC) datiem, pagājušajā gripas sezonā saslima divas reizes vairāk cilvēku nekā gadu iepriekš. Savukārt gripas izraisīto pneimoniju skaits, kad bija nepieciešama pacientu hospitalizācija, bija par trešdaļu lielāks nekā 2015.–2016. gada sezonā. Vissmagāk gripa skāra gados vecākus cilvēkus. SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs atzīmē, ka gandrīz visiem mirušajiem bija viena vai vairākas hroniskas slimības, bet vismaz 14 cilvēku ar gripu bija inficējušies, atrodoties slimnīcā. 

Uzsverot vakcinācijas nozīmi, Perevoščikovs piebilst, ka parasti viens gripas slimnieks inficē līdz diviem cilvēkiem, kuri nav imūni. Infekcija izplatās ļoti strauji, jo cilvēks var inficēt citus, vēl pirms viņam pašam parādās simptomi. Tāpat imunitāte pret gripu laika gaitā samazinās, un katru sezonu liela iedzīvotāju daļa var ar gripu saslimt. Tas savukārt ik gadu valstij rada ekonomiskus zaudējumus. Piemēram, pagājušās gripas sezonas laikā valsts tikai par stacionārajiem pakalpojumiem, ārstējot gripu un tās izraisītu pneimoniju, samaksāja aptuveni 3,7 miljonus eiro.  

Arī veselības ministre Anda Čakša uzsver, ka vakcinācija ir efektīvākais veids, lai sevi pasargātu no gripas. Lai gan vakcīna nav visiem par brīvu, ārstēšanās izdevumi pēc tam ir krietni lielāki. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 20.oktobra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas