Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Uzsvars uz iekļaušanu sabiedrībā

Iekļaujošā izglītība un neatkarīgas dzīves nodrošināšana cilvēkiem ar invaliditāti ir galvenie problēmjautājumi, kuriem būs jāpievēršas turpmākā gada laikā. Latvija kopš 2010. gada ir pievienojusies ANO Konvencijai par personu ar invaliditāti tiesībām, kas dalībvalstis mudina risināt personu ar invaliditāti tiesību jautājumus. Latvija, atskaitoties par paveikto, saņēmusi norādi par vairākām problēmām.

Tikko Latvija no ANO Personu ar invaliditāti tiesību komitejas ir saņēmusi rekomendācijas situācijas uzlabošanai, par kuru izpildi jāziņo pēc gada. Tiesībsarga biroja Sociālo, ekonomisko un kultūras tiesību nodaļas juridiskā padomniece Anete Ilves Dienai skaidro, ka komiteja īpaši uzsvērusi problēmjautājumus, kas saistās ar patstāvīgu dzīvesveidu un cilvēku ar invaliditāti iekļaušanu sabiedrībā, kā arī iekļaujošo izglītību. Šie aspekti ir īpaši izcelti, jo gan tiesībsargs, gan NVO komitejai norādījis uz neskaidrībām deinstitucionalizācijas procesā. Savukārt attiecībā uz iekļaujošo izglītību tiesībsargs uzsvēra, ka bērnu ar invaliditāti vecākiem vēl aizvien nākas cīnīties ar pašvaldībām, kuras nevēlas pielāgot skolas šo bērnu vajadzībām, lai arī Izglītības un zinātnes ministrija norāda, ka iekļaujošā izglītība tiek īstenota. Līdz ar to būtiski uzlabojumi turpmākā gada laikā tiek gaidīti tieši šajos aspektos, atzīmē Ilves.

Vienlaikus sniegtas rekomendācijas arī par citu 22 pantu ieviešanu, piemēram, bērnu ar invaliditāti tiesībām, sieviešu ar invaliditāti tiesībām, vides pieejamības uzlabošanu, pieeju tiesai un citiem punktiem. Tiesībsarga birojā atzīmē, ka šīs problēmas bijušas zināmas arī līdz šim. Tādējādi, ja valsts institūcijas būtu nodrošinājušas personu ar invaliditāti tiesības pēc tiesībsarga rekomendāciju saņemšanas, tad arī komitejas sniegto norāžu skaits pašlaik būtu mazāks. 

Ar rekomendācijām iepazinusies arī Labklājības ministrija (LM), izceļot lielākos izaicinājumus – Latvijas pieeja invaliditātei ir pārāk medicīniska un balstīta uz cilvēka veselības trūkumiem, kā arī tiesību normās nav pilnībā novērsta diskriminācija. Vienlaikus, pēc komitejas domām, pietiekami raiti netiek īstenots deinstitucionalizācijas projekts. Šiem komitejas norādītajiem aspektiem piekrīt arī Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas Sustento valdes priekšsēdētāja Gunta Anča.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 12.septembra laikrakstā Diena!

Top komentāri

Stulba likuma dēļ neņem darbā
S
Latvijā darba devēji cenšas neņemt darbā invalīdus, jo baidās no garām un dārgām tiesvedībām, jo gadījumā, ja konkrētā darba vieta vairs nebūs nepieciešama, invalīdu no darba atbrīvot vienalga nevarēs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas