Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Valsts plāni saistībā ar EO.N Ruhrgas piederošo Latvijas gāzes akciju pārdošanu vēl nav skaidri

Līdzās globālajām pārbīdēm gāzes biznesā nopietnas izmaiņas sākušās arī Latvijā. Viens no akciju sabiedrības _Latvijas gāze _akcionāriem – Vācijas EO.N Ruhrgas nolēmis pamest Latvijas tirgu. Ekonomikas ministrija vērtē, vai valstij jāmeklē miljoni un akcijas jāatpērk, vai jāļauj, lai par kontrolpaketes turētāju mūsu tautsaimniecībai nozīmīgajā uzņēmumā iegūst Krievijas Gazprom, svētdien vēsta TV3 raidījums Nekā Personīga.

Akciju sabiedrības Latvijas gāze kontrolpakete kopš uzņēmuma privatizācijas 97.gadā nav piederējusi nevienam no tās akcionāriem. 34 % ir Krievijas varai tuvā Gazprom rokās, 16% Latvijas politiskajās aprindās ietekmīgā hokeja sponsora Jura Savicka pārvaldītajai Itera Latvija, 2,77% mazajiem akcionāriem, bet lielākā akciju pakete pieder Vācijas gazes kompānijai EO.N Ruhrgas – 47,23%. 

Pirms nedēļas notikusi Latvijas gāzes padomes sēde. Pārstāvji no uzņēmuma EO.N Ruhrgas bija ieradušies ar paziņojumu, ka viņi aiziet no Latvijas tirgus. Svarīgākais Latvijai un visiem gāzes lietotājiem – kurš pārpirks 47% Vācijas uzņēmuma akciju. EO.N Rurgass pārstāvis Latvijas gāzes padomē Ahims Zauls, kurš arī bija ieradies Latvijā, no jebkādiem komentāriem atteicās. Ekonomikas ministrija pēta, vai vāciešu akcijas atpirkt. Jau drīzumā par to varētu lemt arī valdībā.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (Reformu partija) atzīst, ka tiek vērtētas visas opcijas, tostarp iespēju EO.N Ruhrgas akcijas atpirkt valstij, bet par to jālemj Ministru kabinetam, kas jautājumu varētu skatīt maija sākumā. "Nu es domāju, ka mēs, protams, nevēlētos, lai akcijas nonāk Gazprom īpašumā, vai nu kāda cita teiksim ne visai zināma pircēja rokās," viņš piebilda. 

Latvijas gāzes akciju nominālvērtība ir 1 eiro un 42 centi. Tomēr uzņēmums strādā ar peļņu – pagājušajā gadā lielu daļu no 32,5 miljoniem eiro peļņas izmaksāja dividendēs. Kas nozīmē EO.N Ruhrgas piederošo Latvijas gāzes akciju cena ir krietni augstāka par to nominālvērtību. Tiesības atpirkt EO.N Ruhrgas akcijas ir vispirms pārējiem Latvijas gāzes īpašniekiem un tikai pēc tam pirkt akcijas varētu pieteikties arī valsts. 

Gazprom pārstāvniecības Latvijā vadītājs Jevgenijs Roldugins raidījumam apgalvoja, ka viņa rīcībā nav informācijas vai EO.N Ruhrgas plāno pamest uzņēmumu. "Ja kāds kaut ko runā, tas nenozīmē, ka tā tas patiešām ir un man tas būtu jākomentē. Nekas kardināls nenotiks. Turpināsim strādāt saskaņā ar visiem plāniem, kuri ir apstiprināti un vadoties no tiem normatīvajiem aktiem, kas uz šodienu pastāv. Viss strādā normālā režīmā," teica Roldugins.

Tirgošanās objekta - Latvijas gāzē valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis ar žurnālistiem runāt negrib. Par iespējamo darījumu uzņēmums apgalvo, neko nezinot. "Cik mēs esam informēti – tiešām šobrīd ir uzsāktas sarunas par savu daļu pārdošanu. Vai ir kaut kāda nozīme tam, kas ir nākamais šo te akciju pircējs – vai tā ir valsts vai Gazprom? No mūsu viedokļa patiesībā ļoti grūti šo lietu komentēt. Jo tas ir pilnībā akcionāru darījums un mums nav informācijas. Mēs par to principā tiksim informēti post factum," raidījumam sacīja Latvijas gāzes pārtsāvis Vinsents Nakaris. 

EO.N Ruhrgas aiziešana no Latvijas sakrīt ar būtiskām pārbīdēm gāzes tirgū pasaulē. Notikumi Ukrainā rāda, ka gāzes tirdzniecība Krievijai nav bizness, bet politika. Ceturtdien Gazprom vadība Kremlī paziņoja, ka gāzes cenu Ukrainai pacels par 80%. Bet jau sestdien Ukrainai pieprasīja atmaksāt 11 miljardus dolāru ,kas ir četru gadu laikā Ukrainai piemērotās atlaides.  

Pateicoties saspīlējumam Ukrainā beidzot ir sakustējies jautājums arī par alternatīvo piegāžu meklēšanu Krievijas gāzei Latvijā. Latvijas gāzē mums atklāja, ka uzņēmums jau ir noslēdzis līgumu ar Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināļa īpašnieku par gāzes uzglabāšanu Inčukalnā no nākamā līdz 2017.gadam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Būvniekam Velve sākts tiesiskās aizsardzības process

Saistībā ar VSIA Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) lēmumu par līguma pārtraukšanu ar būvkopmāniju SIA Velve par PSKUS A2 korpusa būvniecību kompānijai sākts tiesiskās aizsard...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas