Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

VARAM nav devis zaļo gaismu atlaidēm Siguldas sabiedriskajā transportā; Mitrevics atlaides sola saglabāt

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nav saskaņojusi noteikumus par atlaidēm Siguldas sabiedriskajā transportā.

VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Barševska aģentūru LETA informēja, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK) ir parakstījis negatīvu ministrijas atzinumu par atlaižu ieviešanu Siguldas sabiedriskajā transportā.

Siguldas novada dome VARAM noraidītos pilsētas sabiedriskā transporta noteikumus izlabos atbilstoši ministrijas prasībām, tomēr arī līdzšinējā kārtība, kad dažos pašvaldības finansētajos skolēnu autobusu maršrutos siguldieši varēja braukt bez maksas, tiks saglabāta, aģentūrai LETA sacīja Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.

Mitrevics uzsvēra, ka Sigulda neplāno mēģināt apiet noteikumus, pretoties VARAM viedoklim vai tiesāties ar valsti - pašvaldība respektēs visas ministrijas iebildes un atbilstoši likuma garam rediģēs sabiedriskā transporta noteikumus, taču vienlaikus arī atlaides siguldiešiem tikšot nodrošinātas. Šim nolūkam paredzēts izstrādāt atsevišķu papildu kārtību, taču tie nebūs saistošie noteikumi. Siguldas mērs norādīja, ka pagaidām ir pāragri atbildēt, kā pašvaldība tālāk rīkosies.

"Lieki atgādināt, ka Rīgā un Siguldā situācija ir diametrāli pretēja, jo Siguldā runa nav par visu sabiedrisko transportu, bet gan tikai par autobusiem, kas paredzēti skolēnu pārvadāšanai. Mēs visu esam izdarījuši pareizi un loģiski - ja pašvaldība finansē autobusus, kas brauc pakaļ skolēniem un nogādā tos mājās, kāpēc lai bērnu vecāki stāvētu pieturā un gaidītu autobusu par maksu vai gaidītu autobusu, kas vispār neatnāk, jo skolēnu autobuss pusi pasažieru jau ir savācis?" jautāja Mitrevics.

Viņš norādīja, ka pašvaldības izdevumi par skolēnu autobusiem nemainās, uzņemot tajos arī citus maršrutā dzīvojošos siguldiešus. Tāpat viņš uzsvēra, ka pārējais sabiedriskais transports novadā ir par maksu.

Siguldā šāda kārtība darbojas jau divus gadus, taču tagad pašvaldībā iedibinātā kārtība jāmaina atbilstoši izmaiņām Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā, kas veiktas, lai liegtu piešķirt atlaides, par vienīgo kritēriju izmantojot deklarēto dzīvesvietu.

Mitrevics piekrīt, ka pašvaldības atlaides jādod tikai tiem, kam tās ir nepieciešamas, - bērniem, pensionāriem, invalīdiem, daudzbērnu ģimenēm -, taču bezmaksas reisus izmantojot bērnu vecāki, pensionāri un citi pasažieri, kuri nav tik turīgi, lai iegādātos personīgo automašīnu.

Siguldā kopumā ir 11 pašvaldības finansēti maršruti - deviņi no tiem paredzēti tieši skolēniem, lai tie varētu nokļūt uz izglītības iestādēm un pēc nodarbībām varētu atgriezties mājās, viens ir pilsētas maršruts, kurā autobuss kursē astoņas reizes dienā, iekļaujot skolas, kapus un slimnīcas, bet vēl viens maršruts ir uz kapiem - to izmantojot galvenokārt pensionāri.

Siguldas mērs lūdzis pašvaldības speciālistus gan izmaiņas sabiedriskā transporta noteikumos, gan papildu kārtību izstrādāt šīs nedēļas laikā.

Jau ziņots, ka VARAM pagājušā gada 27.decembrī ir saņēmusi Siguldas novada domes 18.decembra saistošos noteikumus par braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā.

Siguldas novada domes Sabiedrisko attiecību un komunikācijas nodaļas vadītāja Diāna Kondratenko aģentūrai LETA iepriekš skaidroja, ka Siguldā kopš 2012.gada septembra, izmantojot īpašas Siguldas iedzīvotāju ID kartes, ir iespējams sabiedrisko transportu izmantot bez maksas. Šāda iespēja ir 11 maršrutos, kas izveidoti skolēnu pārvietošanai. Taču, lai nerastos situācija, ka skolēnu vecāki un pārējie ģimenes locekļi nedrīkst pārvietoties ar šiem skolēnu autobusiem, ir radīta iespēja, uzrādot ID karti, braukt tajos bez maksas. Šos autobusus var izmantot ikviens siguldietis, uzrādot savu ID karti.

Jaunajos noteikumos ir minētas sabiedrības grupas, kuras Siguldā var izmantot sabiedrisko transportu bez maksas, un kā papildu kritērijs ir norādīta arī šī ID karte. Šie noteikumi izstrādāti, reaģējot uz izmaiņām normatīvajā regulējumā.

Papildināts ar 3.-10.rindkopu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas