Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Veselības aprūpei 4% no IKP sola atvēlēt 2020. gadā

Valdošā koalīcija piekrīt pakāpeniskam veselības aprūpes finansējuma pieaugumam, kas sasniegtu 4% no iekšzemes kopprodukta (IKP) 2020.gadā, trešdien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučisnkis (ZZS).

Visi koalīcijas politiskie spēki piekrīt veselības aprūpes finansējuma palielināšanas nepieciešamībai. Lai palielinātu veselības aprūpes finansējumu, koalīcija vienojusies par vienu procentpunktu paaugstināt sociālās iemaksas, bet nodokļu nemaksātājiem varētu tikt noteikts speciāls maksājums.

Kaut 100 miljoni eiro paredzēti budžetā no pieteiktās reformas, tas neesot pietiekami, lai nodrošinātu mediķu darba samaksas piegumu, tāpēc ir nepieciešami papildu līdzekļi, skaidroja Kučinskis. Tagad panāktā vienošanās esot par nepieciešamajiem līdzekļiem 2018.gadā, lai "saglābtu valsts veselības aprūpi".

Iepriekš Kučinska vadītā veselības darba grupa vienojās piedāvāt koalīcijai lemt par vienu no diviem veselības nozares finansēšanas avotiem - obligāto sociālo apdrošināšanu sasaistīt ar minimālajām sociālajām iemaksām un novirzīt veselības aprūpei 1,5% no sociālā budžeta, to kompensējot, par vienu procentpunktu ceļot pievienotās vērtības nodokli, vai arī ieviest obligāto veselības apdrošināšanu ar fiksētu vai diferencētu ikmēneša maksājumu.

Ar šo piedāvājumu premjers nāca klajā jūnija sākumā un cerēja vienoties ar partneriem pagājušajā nedēļā. Tomēr koalīcijas partijas, tajā skaitā Kučinska pārstāvētā Zaļo un zemnieku savienība, piedāvātos risinājumus atbalstīt nebija gatavas, un sarunas ieilga.

Top komentāri

pusdarīts darbs
p
Sociālā nodokļa celšana un 73 miljoni veselības sistēmai ir pusdarīts darbs. No fiksētās apdrošināšanas iemaksas, kas vienīgais no piedāvātajiem risinājumiem varēja glābt veselības sistēmu, koalīcija nobijās. Nebūšot populārs!
Keris nobremzēja algu divkāršošanu
K
Keris ļoti asi iebilda pret vienīgo finansēšanas veidu, kas varēja nodrošināt mediķu algu divkāršu pieaugumu. Pārējie finansēšanas varianti - PVN vai sociālā nodokļa palielināšana nedod nepieciešamo finansējumu normālam algu pieaugumam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas