Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

VID: Atrakciju pakalpojumu sniedzēji aizvien biežāk klientiem neizsniedz čeku

Valsts ieņēmumu dienests (VID) arvien biežāk konstatē gadījumus, kad publiskas izklaides un svētku pasākumu vietās, īpaši tādās, kur tiek piedāvāti izklaides pasākumi bērniem, piemēram, piepūšamās atrakcijas, par veiktajiem darījumiem netiek izsniegts darījumu apliecinošs dokuments vai arī minētais dokuments tiek izsniegts, izmantojot elektronisko kases aparātu, kas nav reģistrēts VID.

Kā informēja VID, tāpat ir konstatēti gadījumi, kad darbiniekus, kuri veic atrakciju apkalpošanu, to darba devējs nav reģistrējis VID kā darba ņēmējus un ar tiem nav noslēdzis darba līgumus. Šādi gadījumi liecina arī par to, ka netiek ievērotas atrakciju iekārtu drošības prasības, jo pakalpojuma sniedzējs, iespējams, nav iepazīstinājis darbiniekus ar minēto iekārtu apkalpošanas noteikumiem.

Norēķinoties par izklaides pasākumiem bērniem vai pieaugušajiem publiskas izklaides vai svētku pasākumu vietās, pircējam ir tiesības saņemt darījumu apliecinošu dokumentu - kases čeku vai Valsts ieņēmumu dienestā (VID) reģistrētu kvīti, uzsver VID.

VID skaidro, ka darījumu apliecinošs dokuments apliecina ne tikai to, ka pakalpojuma sniedzējs ir reģistrēts attiecīgajās valsts institūcijās un iekļauj no pircējiem saņemto samaksu ar nodokli apliekamajos ienākumos, bet tas ir arī dokumentārs pierādījums, ja saņemtais pakalpojums ir nekvalitatīvs un tādējādi nepieciešams vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā par patērētāju tiesību pārkāpumu.

VID aicina iedzīvotājus pieprasīt pakalpojumu sniedzējiem izsniegt darījumu apliecinošu dokumentu (kases aparāta čeku vai VID reģistrētu kvīti), kā arī izmantot tikai tādu nodokļu maksātāju pakalpojumus, kuri par veikto darījumu izsniedz Latvijas normatīvo aktu prasībām atbilstošu darījumu apliecinošu dokumentu. Tas ir svarīgi arī gadījumos, kad pakalpojuma sniedzējs nav nodrošinājis saņemtā pakalpojuma kvalitāti un neatzīst pakalpojuma pircēja pretenziju.

VID atgādina, ka jebkura persona VID mājaslapā www.vid.gov.lv var pārliecināties, vai pakalpojuma sniedzēja izsniegtais elektroniskā kases aprāta čeks ir izsniegts no tāda kases aparāta, kas ir reģistrēts VID uz konkrētā pakalpojumu sniedzēja vārda. Par to var pārliecināties, ieejot VID mājaslapā sadaļā ''Pieslēgties PDB Publiskojamo datu bāze" un izvēloties sadaļu "Kases aparāti un kases sistēmas".

Ja pircējs, norēķinoties par saņemto pakalpojumu publiskas izklaides un svētku pasākumu vietās, saskaras ar situāciju, kad pakalpojuma sniedzējs vai preces pārdevējs atsakās izsniegt darījumu apliecinošu dokumentu (kases čeku vai VID reģistrētu kvīti), VID aicina par to informēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas