Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Vienīgā iespēja - sisties uz bijušo PSRS

Paralēli valdības apstiprinātajiem atbalsta pasākumus tiem uzņēmumiem, kurus skārušas Krievijas ieviestās sankcijas tiek runāts par finansiālu ieguldījumu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecībās dažādās valstīs, lai ar to palīdzību uzņēmējiem būtu vieglāk atrast jaunus sadarbības partnerus.

Kā pirmo glābiņu jauniem eksporta tirgus ceļiem nozaru pārstāvji min Azerbaidžānu, Kazahstānu un Uzbekistānu. Šajās valstīs Latvijas vārdam ir nozīme, turklāt atšķirībā no Eiropas Savienības šo valstu tirgus nepiedzīvo satricinājumu, trešdien raksta laikraksts Diena

LIAA vadītājs Andris Ozols atzinīgi vērtē valdības vēlmi investēt pārstāvniecībās, tomēr piebilst: "Šeit ir jābūt uzmanīgiem un nedrīkst kļūdīties ar adresātu. Ir jāatrod trāpīgs eksporta tirgu ceļš, lai palīdzētu tieši tiem uzņēmumiem, kurus sankcijas skar. Bijušās PSRS valstis mūsu produktus pazīst un ir iecienījušas. Piemēram, ja mēs runātu par šprotēm, es nespēju iedomāties, kā mēs tās spētu pārdot itāļiem."

Nupat ar eksportētājiem ticies Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšsēdētājs Jānis Endziņš. Arī viņš piesauc eksporta attīstību tieši bijušās PSRS virzienā: "Šīs valstis ir ar lielākām perspektīvām. Turklāt dažas no tām nesen ir apbraukājis mūsu prezidents Andris Bērziņš ar uzņēmēju delegāciju. Līdz ar to var teikt, ka attiecības ir uzlabotas."

Latvijas Darba devēju konfederācijas vadītāja Līga Menģelsone (LDDK) Dienai atklāj, ka Krievija kā vērā ņemams eksporta tirgus ir 65 Latvijas uzņēmumiem. LDDK vadītāja teic, ka valdībai katram no šiem uzņēmumiem būtu jāpiemeklē vispiemērotākā palīdzības forma, tajā pašā laikā viņa aicina neaizmirst dzīvi ārpus sankcijām. "Kompensācijas mehānismu fonā nedrīkstētu aizmirst arī vispārējus uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumus. Ir jāapzinās - ja mūsu uzņēmēji būs nekonkurētspējīgi attiecībā pret Lietuvas un Igaunijas uzņēmējiem, tad arī šie īstermiņa risinājumi nebūs pietiekami. Tagad ir īstais brīdis izlīdzināt darbaspēka nodokli, lai tas Latvijā būtu tāds pats kā pārējā Baltijā. Tāpat ir svarīgi, lai visas procedūras pie mums nebūtu sarežģītākas par tām, kas ir Lietuvā vai Igaunijā," norāda Menģelsone.

Plašāk lasiet Aļonas Zanderes rakstā Vienīgā iespēja - sisties uz bijušo PSRS trešdienas, 13.augusta, laikraksta Diena 3.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas