Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Zatlers: krievu valodas referenduma kampaņa varētu būt izmaksājusi aptuveni pusmiljonu latu

Krievu valodas referenduma kampaņa varētu būt izmaksājusi aptuveni pusmiljonu latu, pēc Drošības policijas priekšnieka Jāņa Reinika uzklausīšanas par referenduma kampaņu Saeimas Nacionālās drošības komisijā paziņoja komisijas priekšsēdētājs Valdis Zatlers.

No Zatlera sacītā gan nav saprotams, vai šādu summu komisijā minējis Reiniks, kurš vēl pirmdien Drošības policijas konkrētus aprēķinus nekomentēja, vien norādot, ka Drošības policija gaida, kad līdz 31.martam Dzimtā valoda Valsts ieņēmumu dienestam iesniegs gada pārskatu.

"Viennozīmīgi pirmais secinājums – tā naudas summa, ko uzrāda sabiedriskās organizācijas kā tēriņus referenduma norisei, neatbilst tai summai, ko mēs esam saskaitījuši realitātē, kā notiek kampaņa. Tātad no tā izriet otrais secinājums – kampaņā tika izlietoti līdzekļi, kuru izcelsme mums pašlaik nav zināma," norādīja Zatlers.

Uz jautājumu, par cik referenduma kampaņas finansējums pārsniedz oficiāli uzrādīto naudas summu, Zatlers atbildēja: "Lai savāktu 150 tūkstošus parakstu [par referenduma ierosināšanu], ir vajadzīgi vismaz 300 tūkstoši latu, kas ir par notāra izdevumiem. Ja mēs padomājam par to, cik medijos, televīzijā maksā viena minūte, viena sekunde, – tātad kāds par to ir samaksājis. Pat ja mediji norāda, ka tas ir viņu personīgais ieguldījums, tad ir jādomā, no kā mediji šo ieguldījumu varēja veikt."

Lūgts precizēt, vai 300 000 ir tā summa, ko komisijā minēja Reiniks, vai arī Zatlera paša aprēķini, komisijas priekšsēdētājs atbildēja: "Es neizdomāšu pilnīgi neko. Es tikai saku – lai savāktu 150 tūkstošus parakstu, jums ir vajadzīgi vismaz 300 tūktoši latu, un, ja vēl nāk klāt kāda reklāma, domāsim, ka tie būs vismaz vēl... pieņemsim, 200 tūkstoši klāt. Tie ir pieņēmumi, tas ir tas, ko jūs pats varat izrēķināt," paskaidroja Zatlers.

Versijas par naudas izcelsmi Zatlers nevēlējās komentēt, jo vēl jāpārbauda privātpersonu dotie ziedojumi. "Jāpārbauda privātpersonu ziedojumi – vai tie ziedojumi, kurus privātpersonas ir devušas kampaņai, atbilst viņu ienākumiem, protams, jāvērtē arī pašu organizāciju finanses."

au ziņots, ka Reiniks iepriekš Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam De facto minēja, ka DP pieļauj iespēju, ka nauda referenduma aktivitātēm varētu būt nākusi arī caur Krievijas vēstniecību Rīgā. Toreiz Reiniks arī pieminēja, ka, pēc Drošības policijas uzskatiem, pie ziedojumiem jāpieskaita arī informatīvais atbalsts, ko ir snieguši krievu valodā rakstošie mediji un arī televīzija. "Ja mēs parēķinām, kādi līdzekļi tiek tērēti, tad patiesībā, kā eksperts saka, tās summas sniedzas pāri simts tūkstošiem latu," raidījumam klāstīja Reiniks.

Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs pēc tam gan LTV noliedza, ka Krievija būtu finansiāli atbalstījusi referenduma iniciatoru Vladimiru Lindermanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas