Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Zemnieku saimniecību terorizē kovārņu bari, plāno biedēt ar radaru

“Visi melni lauki,” par krauķu, kovārņu un vārnu uzlidojumiem satriekta Krāslavas rajona Robežnieku pagasta padomes priekšsēdētāja un zemnieku saimniecības īpašniece Ērika Gabrusāne.

Jau kuru gadu pēc kārtas melni pelēkie putni bez sirdsapziņas pārmetumiem mielojoties zemnieku sējumos, pagājušajā vasarā pa divām dienām tika galā ar Gabrusānu saimniecības ķiršu ražu. Ciematā mednieki putnus šaut nedrīkstot, tāpēc Ē.Gabrusāne meklē iespēju, kā civilizēti tikt no nelūgtajiem ciemiņiem vaļā. “Esmu dzirdējusi, ka it kā ar radaru var atbaidīt, esmu ar mieru tādu iegādāties, lai tikai saglabātu ogu ražu,” saka Ē.Gabrusāne.

Slīteres Nacionālā parka ornitologs Vilnis Skuja uzskata, ka krauķu, tāpat kā vārnu un kovārņu pulcēšanās neesot nekas ārkārtējs, jo tie mīl dzīvot kolonijās, tuvu cilvēku apdzīvotām vietām, kaut arī cilvēki pret viņiem ne visai labi izturas. Arī ogas neesot šo putnu galvenais mērķis, tie vairāk iecienījuši labības dīgstus un kukaiņu barību, tomēr, ja vēlas tos atbaidīt, vislabākais veids ir ik pa laikam dārzā izkarināt melnas krāsas lupatas. “Krauķiem ir stipra reakcija pret melnu krāsu, viņiem tā nepatīk un uztrauc, tāpēc šāds veids ir pārbaudīts un labs, tikai nevajag šos biedēkļus turēt ilgu laiku, jo putni, tāpat kā cilvēki, pie briesmām pierod un vairāk nereaģē.”

Vēl varot līdzēt arī magnetofonā ierakstīts kāda putna baiļu brēciens. Par radariem kā krauķveidīgo putnu atbaidītājiem ornitologs neko neesot dzirdējis. “Ja jau tik vienkārši ar radaru varētu atbaidīt putnus, tad jau to sen būtu izmantojuši aerodromi, kur šī problēma visā pasaulē ir arvien ļoti aktuāla. Lidmašīnai lidojot ar ātrumu 300 km stundā, neliels strazds, saduroties ar to, rada mazkalibra lielgabala efektu, kas var novest pie bēdīgām sekām,” uzskata ornitologs.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas