Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

ZRP logo autors: partijas simbols nav uzskatāms par Sarkanā Krusta emblēmu

Zatlera Reformu partijas (ZRP) logo – sarkanais krusts ar bultu – nav pretrunā ar Ženēvas konvenciju vai uzskatāms par Sarkanā Krusta emblēmu.

ZRP logo autors Dagnis Skurbe pastāstīja, ka topošā partija pasūtīja logotipu, kura nolūks būtu simbolizēt pārmaiņas, sabiedrības iesaistīšanos un nesavtīgu valsts glābšanu un kurš būtiski atšķirtu to no līdzšinējām politiskajām partijām.

"Esošais simbols un krāsu salikums, manuprāt, pilnībā ilustrēja visu iepriekš minēto," sacīja Skurbe.

Viņš arī informēja, ka ZRP komunikācijas vadītāji šo un vairākus citus variantus pārbaudīja fokusgrupā un izvēlējās šo kā atbilstošāko lietošanā.

Vienlaikus esot arī izvērtēti juridiskie aspekti un noskaidrots, ka esošais simbols nav pretrunā ar Ženēvas konvenciju un nav uzskatāms par Sarkano Krustu vairāku iemeslu dēļ – ZRP logotipā izmantots no Sarkanā Krusta atšķirīgs krāsas pamattonis, partijas zīme ir paredzēta izmantošanai tikai kombinācijā ar zilu aizmugures fonu, bet Sarkanais Krusts ("Red Cross") krusts tiek lietots tikai un vienīgi uz balta fona.

Turklāt ZRP logo ir stilizēts un caurstrāvots ar bultas simbolu, kas attēlo reformas un došanos uz priekšu. Tikmēr Sarkanajam Krustam nekādas stilizācijas nav pieļaujamas.

"ZRP zīmes lietojums vienmēr ir ar uzrakstu Zatlera Reformu partija, bet "Red Cross" krusts šādi netiek izmantots. Tāpat tika izpētīti desmit pamatprincipi "Red Cross" identitātei un nolemts, ka ZRP partijas simbolam ir tikai asociatīva līdzība ar Sarkano Krustu," paskaidroja Skurbe.

Logotipam esot izstrādātas arī citas paralēlai izmantošanai paredzētas versijas atkarībā no izmantojamajiem komunikāciju kanāliem, taču tās vēl nav atklātas plašākai sabiedrībai. "Viena no šīm versijām tiešām vizuāli atgādina plāksteri, uz kuru varētu būt atsaucies Valdis Zatlers," atzina Skurbe.

Šī zīme vienlaikus ir pazīstama arī kā plusa zīme jeb simbols, kas izsenis gan zinātnē, gan sadzīves valodā pazīstama kā visu pozitīvo pazīmju simbols, viņš piebilda.

"Tā ir pietiekami grafiski vienkārša, lai pieļautu plašu un brīvu grafisku pielāgošanu dažādām vajadzībām, kas padara to tālākai kampaņas attīstīšanai parocīgu," argumentēja logo autors.

Jau vēstīts, ka Latvijas Sarkanā Krusta (LSK) pārstāvji trešdien tiksies ar Zatlera Reformu partijas pārstāvjiem, lai runātu par partijas logo, kurā attēlots sarkans krusts ar bultu vidū.

LSK prezidents Valdis Nagobads aģentūrai BNS teica, ka organizācijas emblēma – sarkans krusts – tiek īpaši aizsargāta starptautiskās konvencijās. Turklāt šāda simbola izmantošana kādas partijas simbolikā var cilvēkiem asociēties ar organizāciju, lai gan LSK ir politiski neitrāla.

Likums par LSK emblēmas neatļautu lietošanu paredz arī kriminālatbildību.

ZRP logo autors ir grafiskais dizainers un Rīgas "Dinamo" logo autors Dagnis Skurbe.

Logo tiek skaidrots ar brīdinājumu par ārkārtas situāciju un arī aicinājumu nestāvēt malā, lai īstenotu nepieciešamās reformas. Pēc ZRP skaidrojuma, ar to gribēts uzsvērt, ka "esam situācijā, kurā nepieciešama steidzama palīdzība, ka šī situācija ir ārkārtas – būs ārkārtas vēlēšanas, ir atlaista Saeima, un cilvēki vairs nevēlas dzīvot kā iepriekšējos divdesmit gadus. Logo izmantotais krusta simbols liecina, ka valstij ir nepieciešama glābšana, kas jāveic ātri, izlēmīgi un nesavtīgi".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas