Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

WikiLeaks: ASV izspiegojušas Japānas politiķus, centrālās bankas vadītāju un lielās kompānijas

ASV Nacionālā drošības pārvalde (NSA) izspiegojusi augstus Japānas politiķus, centrālās bankas vadītāju un lielās kompānijas, ieskaitot Mitsubishi, liecina tīmekļa medija WikiLeaks piektdien publiskotie dokumenti, kuros minēti vismaz 35 izspiegošanas objekti.

Šai sarakstā gan nav Japānas premjerministra Sindzo Abes vārda, toties tajā pieminēts tirdzniecības ministrs Joiči Mijadzava un Japānas Bankas prezidents Haruhiko Kuroda. Kā norāda WikiLeaks, izspiegošana sākta jau vismaz Abes neilgajā pirmajā amata pilnvaru termiņā, tātad no 2006.gada. Tagadējais valdības vadītājs vēlreiz atgriezās amatā 2012.gadā.

Japāna ir viena no Vašingtonas galvenajām sabiedrotajām Āzijas un Klusā okeāna reģionā. Abas puses regulāri konsultējas par aizsardzības, ekonomikas un tirdzniecības jautājumiem.

"Šie ziņojumi parāda, cik dziļi ASV uzraudzījusi Japānas valdību. Tie liek domāt, ka izlūkdati vākti no daudzām Japānas valdības ministrijām un birojiem," norāda WikiLeaks. "Dokumenti uzrāda labu informētību par Japānas iekšējām diskusijām jautājumos, kas, cita starpā, saistīti ar tirdzniecību, kodoljomu un klimata pārmaiņu politiku."

Tokija pagaidām nav reaģējusi uz minēto dokumentu publiskošanu.

WikiLeaks šovasar nodevusi atklātībai arī dokumentus, kas liecina, ka NSA gadiem ilgi izspiegojusi ASV sabiedrotos, tostarp gan Vācijas kancleri Angelu Merkeli un viņas tuvākos padomniekus, gan viņu priekštečus, gan vairākus ministrus un trīs pēdējos Francijas prezidentus.

Top komentāri

Jurij
J
Visvairak spiego Kina un Krievija,USA tiem lidzi netiek!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits