Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Aptauja: Krievijas lielākais ienaidnieks ir ASV

Krievijas finanšu ziņu aģentūras RBC aptaujātie eksperti un iedzīvotāji par Krievijas lielāko ienaidnieku atzinuši ASV, atbīdot krietni zemākās pozīcijās Gruziju un Baltijas valstis.

Baltijas valstis bieži Krievijas sabiedrības domas aptaujās tiek pasludinātas par Krievijas galveno ienaidnieku, bet pēc 2008.gada Krievijas-Gruzijas kara par lielāko Maskavas ienaidnieku tika atzīta Gruzija.

Taču jaunākajā RBC veiktajā pētījumā, aptaujājot politiķus, komentētājus un iedzīvotājus, par ļaunāko Krievijas ienaidnieku pasludinātas ASV.

Naidīgums abu valstu starpā pamatots ar "Aukstā kara laiku sacensību, amerikāņu pretraķešu aizsardzības vairoga būvēšanu Austrumeiropā, NATO paplašināšanos uz austrumiem, Irānas kodolprogrammu, Stratēģiskā bruņojuma ierobežošanas līgumu, ietekmi uz postpadomju telpu (Gruzija un Ukraina), Gruzijas robežu, Džeksona-Venika labojumu [kas ierobežoja ASV tirdzniecību ar PSRS saistībā ar Kremļa noteiktajiem ierobežojumiem ebrejiem un citām reliģiskajām minoritātēm emigrēt no valsts], [ASV par ieroču kontrabandu tiesātā bijušā padomju virsnieka Viktora] Buta lietu, starptautiskās adopcijas problēmām, Magņitska un Hodorkovska lietām".

Par otru lielāko Maskavas ienaidnieku pasludināta Lielbritānija, kas nogrēkojusies par "Ļiviņenko lietu, vīzu jautājumiem, izraidīto uzņēmēju un teroristu uzņemšanu Londonā, mēģinājumiem pretoties Krievijas ietekmes saglabāšanai postpadomju telpā, atteikšanos risināt Kaļiņingradas zonas, Latvijas un Igaunijas krievvalodīgo iedzīvotāju tiesību un Gruzijas jautājumu situācijas".

Trešais lielākais Krievijas ienaidnieks ir Ķīna, kas izraisa neapmierinātību ar "Ķīnas potenciālajām pretenzijām uz vāji aizsargāto Tālo Austrumu teritoriju, [ķīniešu] migrāciju un apmešanos Tālajos Austrumos, lielvalsts veidošanos pie Krievijas robežām un gāzes jautājumu".

Ceturtais lielākais Krievijas ienaidnieks ir Gruzija, ar kuru Maskavai ir nesaskaņas "Abhāzijas un Dienvidosetijas atzīšanas jautājumā, par 2008.gada karu, sarautajām diplomātiskajām attiecībām, lidojumu aizliegumu, problēmām ar vīzām, vīna un minerālūdens "Borjomi" aizliegumu un Krievijas vēlmi iestāties PTO".

Latvija, Lietuva un Igaunija, pēc aptaujāto ekspertu un iedzīvotāju domām, ir piektais lielākais Krievijas ienaidnieks, īpaši izceļot Latviju un Igauniju.

Kā Baltijas valstu un Krievijas attiecību problēmas aģentūra uzskaitījusi "krievvalodīgo iedzīvotāju statusu, Latvijas un Igaunijas fašistisko noskaņojumu, atšķirīgās nostājas par vēsturi, Baltijas valstu gatavību savā teritorijā izvietot ASV pretraķešu aizsardzības elementus, Kaļiņingradas problēmu un Ziemeļeiropas gāzes cauruļvada būvniecībai liktos šķēršļus".

Sestais lielākais Krievijas ienaidnieks ir Vidusāzijas valstis Afganistāna un Tadžikistāna, kas Krievijā izraisa neapmierinātību ar "terorismu, nekontrolētu narkotiku kontrabandu, nelegālajiem imigrantiem un NATO spēku klātbūtni Afganistānā".

Sarakstu noslēdz Japāna, kas septītā lielākā Krievijas ienaidnieka statusu izpelnījusies ar abu valstu nesaskaņām par Kuriļu salu īpašumtiesībām un miera līguma neesamību starp abām valstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits