Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

ASV militārajos lidaparātos izmantotas viltotas Ķīnā ražotas elektronikas detaļas

ASV militārajos lidaparātos izmantotas viltotas Ķīnā ražotas elektronikas detaļas, ziņoja raidsabiedrība BBC. Gadu ilgajā Senāta Bruņoto spēku komitejas izmeklēšanā ASV militārajos lidaparātos atklātas 1800 viltotas detaļas. Aizdomas radīja ap miljonu detaļu, no kurām 70% nākušas no Ķīnas.

Viltojumi fiksēti arī ASV Gaisa spēku lielākajā kravas lidmašīnā, speciālajām operācijām domātajos helikopteros un Jūras kara flotes novērošanas lidmašīnās.

Pat vissīkākā kļūme var apdraudēt kareivju veselību vai dzīvību. Komiteja brīdina, ka tas rada bažas ne vien par pašu lidaparātu, bet arī par valsts drošību. Ziņojumā uzsvērts, ka atklājums ir ļoti satraucošs un kalpo kā pierādījums tam, ka Ķīna nav spērusi attiecīgos soļus, lai apkarotu viltojumu tirdzniecību.

«Tā vietā, lai atzītu šo problēmu un agresīvi stātos pretim viltotājiem, Ķīnas valdība centusies izvairīties no pārbaudes, kā arī atteikusi vīzas komitejas pārstāvjiem, kas vēlējās izmeklēšanas ietvaros doties uz Ķīnu,» uzsvērusi komiteja. «Viltotas elektronikas detaļas tiek brīvi pārdotas Ķīnas tirgū.»

Lai gan lielākie pārmetumi raidīti Ķīnas virzienā, ziņojumā norādīts, ka sava vaina ir arī ASV un tās kontraktkompānijām, kas sistemātiski nav fiksējušas viltojumus piegādes ķēdē.

Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis Huns Lei, komentējot ziņoju, norādīja, ka ASV būtu jāveic rūpīga tirgotāju izmeklēšana. «Tas, vai attiecīgās apsūdzības ir pamatotas, vēl arvien ir apšaubāms,» citēja Bloomberg.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits