Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Irānas militārpersonu rokās nonākušais ASV bezpilota lidaparāts pieder CIP

Virs Irānas teritorijas vai nu notriektā, vai šajā valstī nokritusī Amerikas Savienoto Valstu bezpilota izlūklidmašīna piederējusi ASV CIP, vēsta televīzijas kanāls NBC, atsaucoties uz oficiālām ASV amatpersonām.

Kā atzīmējis televīzijas kanāla informācijas avots, bezpilota lidaparāts (BPLA) RQ-170 Sentinel, kas gandrīz neskarts nonāca Irānas militārpersonu rokās, pildīja slepenu misiju. Kādā valstī BPLA pildīja uzdevumu – Irānā vai Afganistānā, netiek precizēts.

Pēc NBC avota vārdiem, lidaparāts pēc visa spriežot, izgājis no amerikāņu izlūklidmašīnu kontroles un aizvirzījies Irānas teritorijas iekšienē. Kad beidzās degviela, bezpilota lidaparāts nokritis kalnainā apvidū valsts austrumos. Pirms tam Irānas plašsaziņas līdzekļi ziņoja, ka BPLA notriekuši Irānas bruņotie spēki, tomēr ASV šo apgalvojumu noliedza.

Amerikāņu speciālisti satraucas, ka vienlaikus ar lidparātu Irānas militārpersonu rīcībā var nonākt slepenas tehnoloģijas, ieskaitot novērošanas kameras, dažādus raidītājus un „neredzamības tehnoloģiju”, kas ļauj BPLA palikt nemanāmam radiolokācijas līdzekļiem. Kā tika ziņots agrāk, lidaparāts Irānas militārpersonu rokās nonācis praktiski nebojāts.

Pēc NBC rīcībā esošās informācijas, tieši šī modeļa bezpilota lidmašīnas amerikāņu spēki vairāku mēnešu laikā izmantoja, lai Pakistānā novērotu savrupmāju, kurā atradās grupējuma Al Qaeda līderis Osama bin Ladens, kuru šī gada maijā nogalināja ASV īpašo uzdevumu vienība.

Pirmoreiz informācija par to, ka Irānas armijas rokās nonākusi Savienoto Valstu bezpilota lidmašīna, izskanēja svētdien, 4. decembrī. Tomēr kad tieši tas noticis, netika precizēts. Sākotnēji tika uzskatīts, ka BPLA varētu piederēt Starptautiskajiem drošības uzturēšanas spēkiem Afganistānā (ISAF).

Bezpilota lidaparātu RQ-170 Sentinel ir izstrādājusi kompāniju Lockheed Martin un ASV militārpersonas Afganistānā to izmanto kopš 2007. gada. Tajā pašā laikā līdz 2009. gada beigām lidaparāts tika uzskatīts par slepenu un ASV neatzina tā esamību. Šī iemesla dēļ joprojām nav zināmi RQ-170 tehniskie parametri. Kā atzīmē The Washington Post, par lidaparātu tikai zināms, ka tā korpusam ir speciāls segums, kas ļauj izvairīties no atklāšanas ar radiolokācijas ierīcēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits