Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Klintone sestdien beigs kampaņu

Demokrāti vēlas apvienot spēkus cīņai pret republikāņu kandidātu Makeinu.

Demokrātu senatore Hilerija Klintone sestdien plāno paziņot, ka izstājas no cīņas par ASV prezidenta amatu, lai veltītu visus spēkus Demokrātu partijas kandidāta Baraka Obamas atbalstam. H.Klintonei faktiski nav citas izejas, jo B.Obama šonedēļ nodrošināja uzvaru cīņā par iespēju pārstāvēt Demokrātu partiju ASV prezidenta vēlēšanās. Partijas vadība mudināja H.Klintoni oficiāli paziņot par atbalstu B.Obamam, lai novērstu partijas šķelšanos un apvienotu spēkus cīņai pret Republikāņu partijas izvirzīto kandidātu Džonu Makeinu.

"Visas kampaņas laikā esmu teikusi, ka visiem spēkiem atbalstīšu senatoru Obamu, ja viņš būs Demokrātu partijas kandidāts. Es pildīšu šo solījumu," uzsver H.Klintone. Viņa līdz pēdējam brīdim centās cīnīties ar B.Obamu, tomēr galu galā bija spiesta samierināties ar zaudējumu. H.Klintone un B.Obama varēja ieiet vēsturē ar to, ka pārvarējuši būtisku barjeru: H.Klintone cerēja kļūt par pirmo sievieti ASV prezidenta amatā, B.Obamam ir labas izredzes kļūt par pirmo melnādaino ASV prezidentu.

Demokrātu vidū turpinās runas, ka viņi varētu apvienot abu kandidātu stiprās puses, izvirzot H.Klintoni viceprezidentes amatam. H.Klintone ļāvusi noprast, ka labprāt ieņemtu viceprezidentes posteni B.Obamas valdībā. Taču šim plānam ir vairāki būtiski trūkumi. Pirmkārt, B.Obama mēģina raksturot sevi kā "pārmaiņu" kandidātu, kurš iztīrīs Vašingtonu no "vecās politikas" paliekām, bet H.Klintone un viņas vīrs ir vieni no "vecās politikas" simboliem. Otrkārt, liela daļa amerikāņu nevar ciest H.Klintoni un nekādā ziņā nebalsos par viņu. Treškārt, melnādaina politiķa un sievietes apvienošana vienā komandā varētu būt pārāk liels izaicinājums daudziem amerikāņiem, kas nav gatavi pārvarēt rasu un dzimumu aizspriedumus.

Protams, H.Klintones izvirzīšana viceprezidentes amatam varētu arī stiprināt B.Obamas pozīcijas, jo ASV prezidenta vēlēšanās novembrī viņam būs vajadzīgas H.Klintones atbalstītāju balsis. Priekšvēlēšanu cīņas laikā H.Klintone saņēma vairāk nekā 17 miljonus balsu, un liela daļa viņas atbalstītāju ir grupas, kas ar aizdomām raugās uz B.Obamu. Daudzas sievietes ir aizvainotas, ka H.Klintonei atņemta iespēja kļūt par pirmo sievieti ASV prezidenta amatā. Viņas draudējušas novembrī balsot par republikāni Dž.Makeinu. Tiesa gan, analītiķi uzskata, ka šis aizvainojums būs pārejošs, jo B.Obamas programma ir sievietēm draudzīgāka. Piemēram, B.Obama atbalsta sievietes tiesības veikt abortu, pret ko iebilst Dž.Makeins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi atstājuši Vuhledaru

Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru, lai saglabātu personālsastāvu, kara tehniku un ieņemtu pozīcijas turpmākai cīņai, trešdien paziņojusi Ukrainas armijas grupa "Hortica".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits