Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Maijā ASV zaudējumi Irākā mazākie četros gados

Šī gada maijā reģistrēts vismazākais Irākā kritušo ASV karavīru skaits pēdējo četru gadu laikā. Strauji mazinājies arī nogalināto Irākas civiliedzīvotāju skaits. Tomēr eksperti nav pārliecināti, vai šie rādītāji signalizē ilgtermiņa tendenci vai arī tas ir "klusums pirms vētras", kas periodiski piedzīvots arī agrāk, raksta AP.

ASV armijas vadība brīdina, ka relatīvais miers ir trausls, jo līdz šim nav noslēgtas vienošanās starp šiītu, sunnītu un kurdu kopienām. Pēc ASV armijas sniegtajiem datiem, maijā Irākā bojā gājis 21 amerikāņu karavīrs. Iepriekšējais zemākais kritušo skaits tika fiksēts 2004.gada februārī, kad incidentos mira 20 kareivju. Irākas varas iestādes ziņo, ka pagājušajā mēnesī miruši 532 irākieši, ar 1080 aprīlī un 1082 maijā. Kā vienu no mirušo skaita samazinājuma iemesliem eksperti min pamiera noslēgšanu ar šiītu kaujiniekiem maija sākumā. Aprīlī Irākas un ASV spēki sāka ofensīvu pret Mehdi armiju, kas ir lojāla šiītu garīdzniekam Mohtadam el Sadram. Pēc divu nedēļu cīņām Basrā un Bagdādē M. El Sadrs nāca klajā ar paziņojumu par ieroču nolikšanu un pamiera sākšanu. Kā vēl viens iemesls pozitīvajām tendencēm tiek minēts daļas sunnītu kopienas lēmums piebiedroties ASV vadītajiem spēkiem cīņā pret teroristisko organizāciju Al Qaeda. Tomēr ASV armija brīdina, ka Irākas drošības spēku vajātais Al Qaeda Irākas atzars joprojām ir spējīgs sarīkot asiņainus uzbrukumus drošības spēkiem un civiliedzīvotājiem. Arī sunnīti, kas nevēlas pakļauties šiītu veidotajai Irākas valdībai, ik pa brīdim neapmierinātību var izrādīt ar asiņainiem uzbrukumiem. Pēdējā laika vardarbības samazināšanās Irākā darbojas kā papildu stimuls, lai ASV turpinātu sava karaspēka samazināšanu konflikta zonā. Jau ziņots, ka līdz jūlijam no Irākas tiks izvesti 30 00 tūkstoši amerikāņu, kas kā papildspēki tika iesaistīti karadarbībā pagājušajā gadā. Svētdien aptuveni 500 Austrālijas kaujas vienību karavīru sāka atstāt savu bāzi Irākas dienvidos, tādējādi izpildot Austrālijas premjerministra Kevina Rada vēlēšanu kampaņā doto solījumu šogad nogādāt karavīrus mājās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi atstājuši Vuhledaru

Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru, lai saglabātu personālsastāvu, kara tehniku un ieņemtu pozīcijas turpmākai cīņai, trešdien paziņojusi Ukrainas armijas grupa "Hortica".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits