Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Obama atļauj Irānas sankciju atjaunošanu, pats likumu neparaksta

ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien atļāvis atjaunot sankcijas pret Irānu, tomēr negaidītā kārtā atteicies parakstīt likumu, ar ko šīs sankcijas stājas spēkā.

"Irānas sankciju likuma pagarināšana kļūst par likumu bez prezidenta paraksta," paziņojumā apliecināja Baltā nama preses sekretārs Džošs Ērnests.

Kaut arī iepriekš tika prognozēts, ka Obama dokumentu parakstīs, viņš simboliski sagaidīja, līdz paiet pusnakts beigu termiņš dokumenta parakstīšanai, un tas nozīmē, ka sankciju atjaunošana automātiski kļūst par likumu.

Pats Obama iepriekš izteicies, ka sankciju pagarināšanas likumu neuzskata par nepieciešamu.

2015.gada jūlijā noslēgtā Irānas kodolvienošanās paredz starptautisko sankciju atcelšanu apmaiņā pret ierobežojumiem Irānas kodolprogrammai.

Obama sacījis, ka ASV sankciju atjaunošana neietekmēs vienošanos, jo Baltais nams turpinās apturēt visas sankcijas, kas būs saistītas ar Irānas kodolprogrammu.

Teherānas un lielvaru līgumā nav skaidri formulēts, vai sankciju atjaunošana, vienlaikus apturot kodolsankcijas, uzskatāma par līguma pārkāpumu.

Irānas prezidents Hasans Ruhani otrdien deva rīkojumu valsts zinātniekiem sākt darbu pie atomkuģiem, šādi reaģējot uz gaidāmo sankciju atjaunošanu. Vienlaikus viņš kritizēja ASV soli kā kodolvienošanās pārkāpumu.

ASV Senāts 1.decembrī apstiprināja Irānai noteikto sankciju pagarināšanu vēl uz desmit gadiem. Irānas sankciju likums jau viegli bija guvis atbalstu Pārstāvju palātā.

Likumā ietvertas sankcijas pret Irānas banku sektoru, kā arī enerģētikas un aizsardzības industrijām.

Pagājušajā mēnesī Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei brīdināja, ka Islāma Republika "reaģēs pret" sankciju pagarināšanu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits