Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Obama pretojas ASV armiju apkaunojošu attēlu publicēšanai

ASV prezidents Baraks Obama mainījis savu lēmumu un nolēmis apstrīdēt tiesas lēmumu, saskaņā ar kuru paredzēts publicēt jaunas fotogrāfijas, kurās redzama ASV karaspēka gūstā nonākušo cilvēku pazemošana. B.Obama ņēmis vērā ASV armijas komandieru bažas, ka šo fotogrāfiju publicēšana varētu izraisīt jaunus nemierus musulmaņu valstīs un palielināt draudus ASV karavīru drošībai. Taču cilvēktiesību aizstāvji asi kritizē B.Obamas lēmumu, jo uzskata, ka tas ir pretrunā viņa solījumiem par atklātības veicināšanu.

Abū Graibas rēgs

B.Obamas valdība iepriekš bija piekritusi publicēt fotogrāfijas, kurās iemūžināta gūstekņu pazemošana. Saskaņā ar cilvēktiesību aizsardzības organizācijas ACLU prasību fotogrāfijas bija jāpublicē līdz 28.maijam. Taču tagad B.Obamas valdība nolēmusi atkal vērsties tiesā, lai pretotos fotogrāfiju publicēšanai.

Amerikāņi labi atceras skandālu, ko pirms dažiem gadiem izraisīja Abū Graibas cietumā uzņemto fotogrāfiju publicēšana. Šajās fotogrāfijās bija redzami smaidīgi ASV karavīri, kas nežēlīgi mocīja un izsmēja sagūstītos irākiešus. ASV karavīri uzrīdīja gūstekņiem suņus un pavēlēja iesaistīties dažādās seksuālās darbībās, piemēram, liekot vīriešiem masturbēt grupā. Kad atbaidošās fotogrāfijas parādījās presē, musulmaņu valstīs strauji pastiprinājās naidīga attieksme pret amerikāņiem.

Cilvēktiesību aizstāvji kritizēja toreizējo ASV prezidentu Džordžu V.Bušu, kurš negribēja sodīt par gūstekņu mocīšanu atbildīgās amatpersonas. ASV karaspēks sodīja tikai dažus zemākā līmeņa karavīrus, kas bija tieši iesaistīti gūstekņu mocīšanā. Par skandāla sejām kļuva amerikāņu karavīrs Čārlzs Greiners un viņa toreizējā draudzene Lindija Inglenda, kas bija redzami daudzās fotogrāfijās. Č.Greineram kā grupējuma līderim piesprieda desmit gadu cietumsodu, bet L.Inglendai — trīs gadus cietumā.

Obamas solījumi

Islāma ekstrēmisti izmantoja šīs fotogrāfijas, lai aicinātu musulmaņus iesaistīties cīņā pret ASV. B.Obama uzskata, ka jaunu fotogrāfiju publicēšana tikai nevajadzīgi palielinātu naidu pret amerikāņiem.

ASV armijas komandieriem izdevās pārliecināt prezidentu, ka šādu fotogrāfiju publicēšana varētu saasināt stāvokli Irākā un Afganistānā, kur ASV karaspēkam jāveic sarežģīti uzdevumi. ACLU un citas cilvēktiesību aizsardzības organizācijas apsūdzējušas B.Obamu liekulībā. Taču prezidents uzsver, ka viņa valdība nekādā gadījumā nepieļaus gūstekņu mocīšanu. "Tas ir pret mūsu vērtībām. Tas apdraud mūsu drošību. Mēs ar to nesamierināsimies," sola B.Obama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits