Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis
ASV prezidentam neveiksmju daudz vairāk par panākumiem

Trampa simts haosa dienu

ASV prezidents Donalds Tramps sestdien sasniegs simbolisku atzīmi – simt dienu amatā. Mediji un politikas analītiķi jaunā Savienoto Valstu virsvadītāja pirmās simt darba dienas uztver kā katalizatoru, lai novērtētu viņa spējas izpildīt priekšvēlēšanu programmu. Nereti arī amata kandidāti tam piešķir īpašu nozīmi. Tramps jau pērn oktobrī – mēnesi pirms ASV prezidenta vēlēšanām – nāca klajā ar rīcības plānu pirmajām simt prezidentūras dienām, ko viņš dēvēja par savu kontraktu ar amerikāņiem, piektdien lasāms laikrakstā Diena.

Pēc uzvaras ASV prezidenta vēlēšanās Tramps paziņoja, ka nekavējoties sāks īstenot lielu daļu no saviem priekšvēlēšanu solījumiem. Pagaidām viņš var lepoties tikai ar dažiem panākumiem, no kuriem neapšaubāmi ievērojamākais ir konservatīvā Nīla Gorsača iecelšana vakantajā ASV Augstākās tiesas tiesneša amatā. 

Ar citu nozīmīgu solījumu izpildi Trampam pagaidām nav sekmējies. 

Viņš ir izdevis pat divus rīkojumus par atsevišķu musulmaņu valstu pilsoņu ieceļošanas aizliegumu, bet abos gadījumos tiesas ir apturējušas to ieviešanu. Tāpat Trampam nav izdevies pārliecināt Kongresu piešķirt finansējumu viņa iecerētajai "brīnišķīgajai" sienai uz robežas ar Meksiku, lai ierobežotu nelegālo imigrāciju un kontrabandu. Par pagaidām lielāko prezidenta Trampa izgāšanos uzskatāma nespēja atcelt demokrāta Obamas laikā pieņemto veselības aprūpes likumu un aizstāt to ar Republikāņu partijas izstrādāto veselības aprūpes sistēmas reformu.  

Pirms ievēlēšanas Trampa izteikumi liecināja, ka viņa vadībā ASV arvien mazāk iesaistīsies pasaules norisēs. Taču dzīvē viss ir izvērsies citādi. Trampa prezidentūras simt dienu laikā ir noticis pirmais amerikāņu militārais uzbrukums kara pārņemtās Sīrijas valdības spēku pozīcijām, un pēdējās nedēļās ir pieaugusi spriedze starp ASV un Ziemeļkoreju. Nav piepildījušās arī Trampa cerības par attiecību uzlabošanu ar Krieviju.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 28.aprīļa, numurā!

Top komentāri

Vārds
V
Ja neskaita Sīrijas apšaudi, Saspīlējumu ar Ziemeļkoreju un Ivanku Trampu, tad fantastiskākās 100 darbadienas kopš Kenedija laikiem. Tramps nav vainīgs, ka viņam kur vien var liek spieķus riteņos un fake mediji ir pret viņu. So far Malacis!
maksis
m
Tramps beidzot ievieš kārtību, kas izdevīga likumpaklausīgiem un patriotiskiem pilsoņiem. Slinķiem, dienaszagļiem un kreiso kremlinu stabuļu pūtējiem tas ļoti nepatīk.
Etalons
E
Propagandas fakenews!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits