Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Igaunija lūgs novērotāja statusu Arktikas padomē

Igaunijas valdība ceturtdien pēc ārlietu ministra Urmasa Reinsalu ierosinājuma pieņēmusi lēmumu lūgt piešķirt valstij novērotāja statusu Arktikas padomē.

Šīs ieceres īstenošanai ministrija izveidos darba grupu, kurā tiks iekļauti arī citu institūciju pārstāvji.

"Pieaugot ar Arktiku saistītajiem izaicinājumiem, Igaunijai tā būs iespēja palielināt savu starptautisko iesaisti šādu jautājumu risināšanā," uzsvēris Reinsalu. "Arktikas padome ir viens no svarīgākajiem sadarbības forumiem, kas risina šā reģiona jautājumus, orientējoties arī uz ilgtspējīgu attīstību un Arktikas vides aizsardzību."

Pēc ministra teiktā, lai nodrošinātu ilgtspējīgu attīstību Arktikā, nepieciešama starpvalstu sadarbība un plašs politiskais atbalsts, un ar to būtu jānodarbojas ne tikai šā reģiona valstīm, bet arī citām Arktikai tuvām valstīm un organizācijām.

Reinsalu norādījis, ka Igauniju kā vistālāk uz ziemeļiem esošo valsti, kura pati nepieder pie Arktikas reģiona, visnotaļ tiešā veidā ietekmē ar šo reģionu saistītās ģeopolitiskās norises, tādēļ tai būtu jāiesaistās attiecīgajās diskusijās un problēmu risināšanā.

Viņš piebildis, ka novērotāja statuss gan paredz tikai sekošanu padomes darbam, tomēr arī novērotājs var dot tajā savu ieguldījumu, iesaistoties darba grupās.

Ārlietu ministrs uzsvēris, ka Igaunijas intereses Arktikā attiecas galvenokārt uz trim jomām - zinātni, ekonomiku un drošību. Palielinot savu aktivitāti jautājumos, kas skar Arktiku, igauņu zinātniekiem un uzņēmējiem pavērtos plašākas iespējas iesaistīties dažādos sadarbības formātos.

"Teiksim, mūsu zinātniekiem, kas iesaistīti polārpētniecībā, šāds novērotāja statuss dotu lielākas iespējas piekļūt dažādiem pētniecības fondiem un strādāt efektīvāk, piedaloties darba grupās," viņš skaidrojis.

Runājot par Igaunijas ekonomiskajām interesēm, kas skar Arktiku, Reinsalu pieminējis zvejniecību, loģistiku un zaļās tehnoloģijas.

Saskaņā ar valsts ārpolitikas plānā ietvertajiem mērķiem starptautisko attiecību un drošības jomā laika posmam līdz 2030.gadam Igaunija ir ieinteresēta attīstīt reģionālo sadarbību, veidojot arī ciešākas un efektīvākas saites ar Ziemeļvalstīm, lai nodrošinātu sev labvēlīgāku drošības vidi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits