Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Lietuvā ieradīsies ASV bruņoto spēku komandieris Eiropā Hodžess

Lietuvā ceturtdien divu dienu vizītē ieradīsies ASV bruņoto spēku komandieris Eiropā ģenerālleitnants Bens Hodžess.

Viņam paredzētas tikšanās ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti, aizsardzības ministru Raimundu Karobli un Bruņoto spēku komandieri Jonu Vītautu Žuku. To laikā tiks pārrunāta drošības situācija reģionā, ASV atbalsts drošības stiprināšanai, turpmākie plāni attiecībā uz NATO atturēšanas pasākumu īstenošanu un jautājumi, kas saistīti ar starptautiskā bataljona atrašanos Lietuvā un militāro sagatavotību.

Hodžess apmeklēs arī Ruklu, kur tiksies ar Vācijas vadītā NATO starptautiskā bataljona karavīriem, un Pabradi, kur ieradusies ASV rotācijas spēku jaunā maiņa.

ASV ģenerālis Lietuvā ieradies neilgi pirms septembrī gaidāmajām Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām Zapad.

Jau ziņots, ka, tuvojoties šīm mācībām, ASV pastiprinājušas Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju, atsūtot uz Lietuvas Bruņoto spēku aviācijas bāzi Šauļos septiņus iznīcinātājus F-15C Eagle. Pēdējo divu gadu laikā Lietuvā vienlaikus bijuši dislocēti četri sabiedroto iznīcinātāji.

Kā izteicies Lietuvas aizsardzības ministrs, lielāks iznīcinātāju skaits Lietuvā atradīsies visu kārtējo rotācijas periodu - līdz šā gada beigām.

Krievijas un Baltkrievijas militāro mācību Zapad aktīvā fāze norisināsies no 14.septembra līdz 20.septembrim.

Baltkrievija paziņojusi, ka tajās piedalīsies tikai 12 700 karavīri, bet Lietuva uzskata, ka šis skaitlis mākslīgi pazemināts, sadalot mācības vairākās daļās, bet patiesais tajās iesaistīto karavīru skaits varētu sasniegt pat 100 000.

Kā atzīst Lietuvas militārais izlūkdienests, ļoti iespējams, ka mācību Zapad 2017 scenārijā būs paredzēts bruņots konflikts ar NATO. Daļa no šīm mācībām norisināsies ļoti tuvu Lietuvas valsts robežām, tādēļ Lietuvas amatpersonas neizslēdz tīšu vai netīšu incidentu un provokāciju iespējamību.

Savukārt Maskava un Minska apgalvo, ka mācībām būs tikai aizsardzības raksturs.

Top komentāri

Majors
M
No militārā viedokļa tas var būt vienīgi placdarma inspicēšanas brauciens. Skaidrs, ka Baltijas drošību nevar garantēt nekādi ģenerāļu braucieni, ne F-15 skaita divkāršošana Šauļos. To var nodrošināt tikai politikas līmenī.
Raimonds
R
Šāds ASV armijas komandieris Eiropā norāda, ka Eiropas brīvība un demokrātija ir mīts. Diez vai Eiropai ir savs komandieris, kurš atrastos ASV.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits