Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Facebook sāk ieviest viltus ziņu apkarošanas rīku

Sociālā platforma Facebook sākusi īstenot pērnā gada nogalē solīto iespēju cīnīties ar safabricētu vai viltus ziņu izplatību. Līdz ar jauno iespēju Facebook lietotāji var ziņot, ka apšauba kādas tīklā publicētas ziņas patiesumu un izcelsmi, tādējādi sagādājot tai atsevišķu atzīmi "apšaubīts".

Facebook viltus ziņu izplatībā sadarbosies ar faktu pārbaudītājiem un ziņu organizācijām. Ja pietiekami liels skaits cilvēku uzskatīs, ka kāda ziņa ir aizdomīga un apšaubāma, tā nonāks faktu pārbaudes brigādes, kas ir daļa no bezpeļņas Pointera Institūta Starptautiskā faktu pārbaudes tīkla (International Fact-Checking Network), rokās. Ar Facebook šajā jomā jau pašlaik sadarbojas tādas organizācijas kā Politfact, Snopes, kā arī telekanāls ABC News un ziņu aģentūra Associated Press (AP).

Ja kādā ziņā sniegtā informācija izrādīsies diskutabla, to apzīmēs ar zīmi "apstrīdēta" ("disputed"), taču netiks dzēsta, bet gan tiks novietota zemāk "jaunumu dēļa" apakšā. Apstrīdētajām ziņām arī būs pievienots skaidrojums, kāpēc tā ieguvusi šādu marķējumu. Šaubīgu ziņu pārbaude, kā nojaušams, nebūs zibenīga un var aizņemt pāris dienas.

Savukārt, kad kāds tomēr izvēlēsies dalīties ar šādu ziņu, viņš saņems vēl vienu brīdinājumu, ka konkrētā informācija ir apšaubāma.

Pašlaik šī iespēja pieejama ierobežotā valodu skaitā un atsevišķos reģionos, Facebook lietotājiem no Latvijas un saistībā ar latviešu valodā veidotām ziņām šis rīks pagaidām nav pieejams.


Top komentāri

Riko
R
O! Varbūt beidzot timeline būs tīrāks no Buzfeed'a caurejas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits