Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Google plāno apgredzenot Zemi ar stratosfēras interneta baloniem

Interneta gigants Google nākamajā gadā plāno spert lielu soli uz priekšu projekta Loon ietvaros. Proti, Google iecere paredz izveidot noslēgtu apli no stratosfērā palaistiem hēlija baloniem, lai nodrošinātu bezvadu interneta pārklājumu nepārtrauktā joslā ap Zemi. Stratosfēras interneta raidītāji izmēģinājumos palaisti jau iepriekš, taču šī būs pirmā reize, kad tie veidos noteiktu noslēgtu gredzenu, lai pārklājuma uztveršanas zonā klientiem nodrošinātu nepārtrauktu piekļuvi internetam, vēsta BBC.

Google 30 līdzīgus balonus no Jaunzēlandes stratosfērā palaida jau 2013.gadā, taču toreiz tie kontrolētā trajektorijā lidoja pāri plašām teritorijām, nodrošinot interneta pārklājumu aptuveni 40 kilometru lielā diametrā vien uz to brīdi, kad šķērsoja attiecīgo reģionu. Šobrīd Google iecerējusi ar 300 balonu palīdzību izveidot noslēgtu gredzenu ap Zemi, lai vienam balonam vēja un citu faktoru ietekmē virzoties pa noteikto trajektoriju tālāk, tā vietu ieņemtu nākamais, tādējādi šajā joslā garantējot nepārtrauktu 4G interneta pārklājumu. Projekta virsmērķis ir nodrošināt interneta pārklājumu reģionos, kuros ar kabeļiem internetu ievilkt ir neefektīvi un dārgi ģeogrāfisko īpatnību dēļ. Tāda situācija, piemēram, ir Indonēzijas arhipelāgā, ko veido daudzi tūkstoši saliņu, no tām aptuveni tūkstotis ir pastāvīgi apdzīvotas. Par ieceri iesaistīties projekta Loon interneta testēšanā paziņojuši jau trīs Indonēzijas interneta pakalpojumu sniedzēji.  Interesi par projektu izrādījusi arī Šrilanka."Ja nākamgad viss noritēs labi, sāksim interneta piegādi pirmajiem komerciālajiem klientiem," BBC paudis projekta Loon viceprezidents Maiks Kasadijs.Google stratosfēras baloni ir 15 metrus diametrā un spēj gaisā pavadīt aptuveni pusgadu. Tie ir aprīkoti ar GPS un lidojuma trajektorijas kontroles sistēmām, bet interneta pārraidi nodrošina divi raidītāji - viens datu uztveršanai un otrs datu pārraidīšanai. Katrs balons aprīkots arī ar rezerves raidītāju. Visas elektroniskās sistēmas tiek barotas ar saules paneļu ražoto elektrību. Datu pārraides ātrums - aptuveni 10 megabiti sekundē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits