Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Hamas iebilst pret Abasa plānu no jauna vērsties ANO

Palestīniešu kustība Hamas pirmdien paziņoja, ka tā "kategoriski iebilst" pret palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa plāniem no jauna iesniegt ANO Drošības padomē rezolūciju par Izraēlas okupācijas izbeigšanu. 

"Hamas kategoriski iebilst pret palestīniešu pašpārvaldes plāniem atgriezties ANO Drošības padomē," paziņoja kustības preses pārstāvis Sami Abu Zuhri. 

"Šāds solis būtu politiska muļķība, kas ar mūsu tautas likteni spēlē bīstamu spēli. Mahmudam Abasam un palestīniešu pašpārvaldes vadībai vajadzētu pilnībā izbeigt šo politisko muļķību," norādīja amatpersona. 

Palestīniešu pašpārvaldes vadība 2.janvārī nolēma no jauna iesniegt ANO Drošības padomē rezolūcijas projektu par beigu termiņu, līdz kuram būtu jānoslēdz galīgais miera līgums un jāizbeidz Izraēlas īstenotā palestīniešu teritoriju okupācija. 

Balsojumā 30.decembrī ANO Drošības padomē rezolūcija netika pieņemta. 

Abasa preses pārstāvis Nabils Abu Rudeina ziņu aģentūrai AFP apliecināja, ka rezolūcija tiks iesniegta "drīz", tiesa gan, neatklājot, tieši kad. 

Par rezolūcijas pieņemšanu 30.decembrī nobalsoja tikai astoņas ANO Drošības padomes locekles, arī Ķīna, Francija un Krievija, taču tās apstiprināšanai bija nepieciešamas vismaz deviņas balsis. 

Pret rezolūciju balsoja ASV un Austrālija, bet atlikušās piecas valstis, arī Lielbritānija, atturējās. 

Arī Nigērija atturējās, kaut gan attiecībā uz šīs valsts balsojumu tika cerēts, ka tā rezolūciju atbalstīs, tomēr Nigērija pēdējā brīdī nolēmusi viedokli mainīt. 

Tā kā rezolūcijas atbalstam nebija izdevies savākt pat deviņas balsis, ASV nebija spiestas balsojumā izmantot veto tiesības. 

Līdz ar 2015.gada iestāšanos rotācijas kārtībā mainījušās Drošības padomes nepastāvīgās locekles, un palestīnieši cer, ka šīs valstis būs labvēlīgāk noskaņotas pret rezolūciju, kurā paredzēts dot Izraēlai 12 mēnešus laika galīgā miera līguma noslēgšanai ar palestīniešiem, kā arī pieprasīts izraēliešiem pilnībā atvilkt savus spēkus no palestīniešu teritorijām līdz 2017.gada beigām. 

Tiesa, ASV arī nākamajā balsojumā, ja tāds notiks, visticamāk, izmantos savas veto tiesības, lai nobloķētu rezolūciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits