Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Huawei saņem smagu triecienu arī "dzelžu" frontē

Pēc tam, kad saskaņā ar ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojumu amerikāņu kompānijām faktiski liegta sadarbība ar uzņēmumiem, kas tiek uzskatīti par risku nacionālajai drošībai, tostarp arī Ķīnas IT gigantu Huawei, par saišu saraušanu ar Ķīnas uzņēmumu paziņoja Google, kuras izstrādātā operētājsistēma Android darbina Huawei ražotās viedierīces. Nupat tapis zināms, ka Ķīnas uzņēmumam pamatīgas rūpes sagādās partneru zaudēšana ne tikai programmatūras sektorā - par sadarbības apturēšanu paziņojis arī Lielbritānijā bāzētais mikroshēmu izstrādātājs ARM, kura risinājumi un arhitektūra ir pamatā arī daudzu Huawei ierīču čipsetos.

Britu raidorganizācijas BBC rīcībā nonākuši ARM dokumenti, kuros personālam likts pārtraukt sadarbību, precīzāk, "apturēt visus aktīvos līgumus, atbalsta pasākumus, visas procesā esošās un ieplānotās saistības" ar Huawei un tās meitasuzņēmumiem. ARM savu lēmumu pamatoja ar to, ka kompānijas izstrādājumos ir arī ASV izcelsmes tehnoloģijas, tāpēc arī ARM ir saistošs Trampa administrācijas noteiktais aizliegums.

Kamēr programmatūras frontē Huawei esot plāns B - proti, pēc Android licences anulēšanas Ķīnas uzņēmums savās ierīcēs izmantos savu operētājsistēmu, kas izstrādāta tieši gadījumiem, ja "visi striķi trūkst", tad problēmas ar komponenšu trūkumu vēl jārisina.

Huawei ierīcēs izmantotie Kirin procesori, tostarp kompānijas pirmais 7 nanometru arhitektūras čipsets Kirin 980, ar ko lepojas kompānijas viedtālruņu līnijas flagmaņi Huawei P30 un Huawei P30 Pro, ir bāzēti ARM arhitektūrā. Nu, pēc BBC rīcībā nonākušajos dokumentos vēstītā, noprotams, ka Huawei draud ARM licenču anulēšana, proti, tā savu čipsetu ražošanā turpmāk vairs nevarēs izmantot ARM tehnoloģijas. 

Kā vēsta IT ziņu portāls ARS Technica,

Huawei arī nav savas pusvadītāju ražotnes, tāpēc Ķīnas uzņēmuma projektētos mobilos čipus parasti ražo citviet, piemēram, Taivānas Pusvadītāju ražošanas kompānijā

Aizliegums gan neattieksies uz vēl tirgū nenonākušo, bet šogad ieplānoto čipsetu Kirin 985.

ARM iekšējās instrukcijās norādīts, ka "personālam, sazinoties ar Huawei, jāinformē, ka turpmāk tie nedrīkstēs sniegt atbalstu, piegādāt produkciju (programmatūru un tās atjauninājumus, koda fragmentus), iesaistīties tehniska satura diskusijās vai jebkādā veidā apspriest tehniskus jautājumus ar HuaweiHiSilicon un saistīto kompāniju pārstāvjiem."

Ja ARM darbiniekiem, piemēram, konferencēs vai citviet iznāk sastapties ar Huawei pārstāvjiem, kolīdz saruna nonāk līdz biznesa lietām, "pieklājīgi jāatsaka turpināt sarunu un jāpaskaidro, ka pretējā gadījumā ARM darbinieks var tikt personīgi saukts pie atbildības par noteikumu pārkāpšanu".

Ierobežojumi attieksies arī uz ARM China, kas ir Ķīnā bāzēta kompānija, kurā ARM holdingam pieder 49% daļu. 

ARM dibināts 1990. gadā un līdz brīdim, kad to pārņēma Japānas investori Softbank, bija Lielbritānijas lielākais IT tehnoloģiju uzņēmums, nodarbinot 6000 strādnieku, tostarp vairākās filiālēs ASV. Kompānija pati fiziski neražo procesorus, bet gan nodarbojas ar projektēšanu un licencē savu pusvadītāju tehnoloģiju izmantošanu citiem. ARM paziņojumā norādīja, ka "darbojas saskaņā ar visām jaunākajām regulām un ierobežojumiem, ko noteikusi ASV valdība," bet sīkākus komentārus nesniedza. 

Pašlaik par šo tematu no komentāriem atsakās arī Huawei.

Top komentāri

melnais humors
m
Manuprāt, notiekošais ir spilgta ilustrācija tam, cik riskanta un nedroša lieta ir starptautiskā kooperācija.
Why?
W
Interesanti, tiešām nevienu neinteresē "kāpēc?". Nevienā Dienas rakstā nav paskaidrots, kāpēc atņēma Android licenci un kāpēc ARM?
Krējums Saldais
K
Kādreiz vēstures grāmatās par šo rakstīs, kā karu par cilvēka kontroli (5G) starp ASV un Ķīnu. IMHO - Amerikai nekādu cerību - šaubos vai vispār kāds var stāvēt pretī miljardam tukštošgadēs Konfuciānisma paklausības garā audzinātiem hunveibiniem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits