Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 6. jūlijs
Anrijs, Arkādijs

Abass: Palestīniešus vairs nesaista 1993.gada vienošanās ar Izraēlu

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass trešdien paziņojis, ka palestīniešus vairs nesaista 1993.gadā Oslo noslēgtais pagaidu miera līgums ar Izraēlu.

Abass paziņoja, ka Izraēla nepārtraukti pārkāpj Oslo vienošanos un vairs nevar gaidīt, ka palestīnieši turpinās to ievērot.

1993.gada Oslo vienošanās oficiāli sāka uz autonomiju balstītu miera procesu un noveda pie palestīniešu pašpārvaldes nodibināšanas, kurai jāpārvalda daļa okupētā Jordānas upes rietumkrasta un Gazas josla, kamēr nebūs panākta galīgā vienošanās.

Taču pēc gadiem ilgām un mazauglīgām sarunām Izraēlai un palestīniešiem joprojām ir dziļas domstarpības galvenajos jautājumos un miera līgums nav noslēgts.

Uzrunā ANO Ģenerālajā asamblejā Abass deva mājienu, ka Palestīnas atbrīvošanas organizācija (PAO) turpmāk uzņemsies lielāku lomu, kas nozīmētu palestīniešu pašpārvaldes ietekmes mazināšanos.

"Mēs paziņojam, - kamēr Izraēla atteiksies ievērot ar mums parakstītās vienošanās, (..) tā neatstāj mums citu iespēju, kā uzstāt, ka mēs nepaliksim vienīgie, kas apņēmušies ievērot šīs vienošanās," paziņoja Abass, piebilstot, ka esošais "status quo" vairs nevar turpināties.

Tomēr vēl nav skaidrs, vai Abasa paziņojumam tiešām sekos kādas reālas izmaiņas.

Tikmēr Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu pārmeta Abasam atteikšanos risināt tiešas sarunas.

Abasa runa Ģenerālajā asamblejā "ir nepatiesa un iedrošina uz (..) nemieriem Tuvajos Austrumos", paziņoja Netanjahu birojs, aicinot palestīnieši pašpārvaldi un tās vadītāju uzņemties atbildību un pieņemt Netanjahu ierosinājumu sākt tiešas sarunas bez kādiem priekšnosacījumiem.

Abass ir paziņojis, ka atgriezīsies pie sarunām tad, kad tiks iesaldēta ebreju kolonistu mājokļu celtniecība Izraēlas okupētajās teritorijās.

Netanjahu arī noraidīja izskanējušos pārmetumus, ka Izraēla vēlas mainīt situāciju ar Jeruzalemes al Aksas mošejas kompleksu.

Al Aksas mošeja atrodas Jeruzalemes vecpilsētā vietā, kuru ebreji dēvē par Tempļa kalnu, bet musulmaņi par Al Haram aš Šarīfu - Cēlo svētnīcu. Mošejas komplekss ir trešā nozīmīgākā musulmaņu svētvieta un visnozīmīgākā jūdaisma svētvieta, kur atradies Bībelē aprakstītais Jeruzalemes templis.

Netanjahu sacīja, ka šādas nepatiesas baumas iedrošina musulmaņu jauniešus apmētāt mošejas kompleksu ar akmeņiem, uz ko policijai nākas atbildēt ar trokšņa granātām un arestiem.

Abass sacīja, ka Izraēlas "brutālā spēka" pielietošana kompleksā draud pārvērst šo konfliktu no reliģiska politiskā un radīt eksplozīvu situāciju Jeruzalemē un visās okupētajās palestīniešu teritorijās.

Kāda PAO amatpersona, komentējot Abasa runu, sacīja, ka ir pieņemts lēmums pārskatīt attiecības ar Izraēlu, bet, viņaprāt, tas netiks izdarīts 24 stundu laikā.

Jautāta, vai attiecību pārskatīšana varētu nozīmēt beigas Izraēlas un palestīniešu sadarbībai drošības jomā, amatpersona sacīja, ka tāda iespēja pastāv.

Novērotāji uzskata, ka Abasa runa ir mēģinājums atkal pievērst starptautiskās sabiedrības uzmanību palestīniešu jautājumam laikā, kad pasauli galvenokārt nodarbina bēgļu krīze, Sīrijas konflikts, teroristu organizācija "Islāma valsts" un Irānas kodolvienošanās ar pasaules lielvarām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits