Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 26. septembris
Kurts, Knuts, Gundars

Abe: Japāna cietusi diplomātisku sakāvi teritoriālajos strīdos ar kaimiņvalstīm

Bijušais Japānas premjerministrs un viens no vadošajiem kandidātiem uz premjera amatu gaidāmajās vēlēšanās Sindzo Abe piektdien veltījis asu kritiku valdībai par tās "diplomātisko sakāvi" teritoriālajos strīdos ar kaimiņvalstīm.

Pie Japānas attiecību saasināšanās ar Ķīnu teritoriālajā strīdā par Senkaku salām Abe vainoja Tokijas vājo diplomātiju, norādot, ka tā nav devusi nekādus panākumus arī teritoriālajos strīdos ar Dienvidkoreju un Krieviju.

Abe pauda pārliecību, ka Japānas premjerministrs Josihiko Noda un divi viņa priekšgājēji ir pasliktinājuši situāciju cīņā ar Ķīnu par Tokijas kontrolētajām Senkaku salām. "Diplomātiskās sakāves dēļ Ķīna met izaicinājumu [Japānas tiesībām] uz Senkaku salām," televīzijā pārraidītās debatēs pirms 16.decembrī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām norādīja Abe. "Diplomātijā ir svarīgi stingri paust mūsu apņēmību," uzsvēra Abe, kas pazīstams kā stingrās līnijas piekritējs.

Jau vēstīts, ka Tokijas attiecības ar Pekinu ir jūtami pasliktinājušās, kopš Japānas valdība šā gada septembrī no privātiem īpašniekiem iegādājās Senkaku salas, ko ķīnieši dēvē par Djaoju salām. Tās atrodas 400 kilometru attālumā no Japānai piederošās Okinavas salas galvaspilsētas Nahas un 200 kilometru attālumā no Taivānas.

Abe arī aizstāvēja Japānas līderu vizītes pretrunīgi vērtētajā Tokijas Jasukuni memoriālā, kurā pagodināti japāņu karotāji, kas atbilstoši vispārpieņemtam uzskatam pastrādājuši smagus kara noziegumus. Ķīna, Dienvidkoreja, Ziemeļkoreja un citas valstis, kas savulaik krita par upuriem Japānas agresīvajai ekspansijai, šo memoriālu uzskata par Japānas militārās pagātnes simbolu, un Japānas valdības ministru došanos uz turieni uztver saasināti. "Līderi no ikvienas valsts apliecina cieņu to [cilvēku] garam, kas zaudējuši dzīvību savu valstu labā, tādēļ cilvēkiem citās valstīs nav ko sūdzēties," paziņoja Abe, kurš pats, būdams premjerministrs, memoriālu neapmeklēja. "Es jutu sirdi plosošas skumjas, ka nevarēju apmeklēt svētnīcu, būdams [premjerministra] amatā," viņš piebilda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits