Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Ahmadinedžads prognozē Izraēlas drīzu galu

Irānas prezidents Mahmuds Ahmadinedžads pirmdien publicētā intervijā apsūdzējis ASV un Izraēlu centienos iegūt pasaules atbalstu militāram uzbrukumam Irānai un brīdinājis, ka to ieceres būšot nesekmīgas un ka Izraēlu gaida drīzs gals.

Reaģējot uz Izraēlas prezidenta Šimona Peresa nedēļas nogales izteikumiem, ka Izraēlas un citu valstu "uzbrukums Irānai (..) ir arvien ticamāks un ticamāks", Ahmadinedžads intervijā Ēģiptes laikrakstam Al-Akhbar Izraēlu asi kritizējis.

Ahmadinedžads paudis pārliecību, ka Izraēla - tās senākais ienaidnieks - atrodas uz sabrukuma robežas.

"Irānas potenciālās iespējas aug, un tā progresē, un šī iemesla dēļ tā ir bijusi spējīga konkurēt pasaulē. Tagad Izraēla un Rietumi, sevišķi Amerika, baidās no Irānas potenciālajām iespējām un lomas," piebildis prezidents.

"Tādēļ tās cenšas iegūt starptautisku atbalstu militārai operācijai, lai iegrožotu Irānas lomu. Augstprātīgajiem jāzina, ka Irāna neļaus viņiem pasākt kādu darbību pret to," paziņojis Ahmadinedžads.

Prezidents atkārtoti noliedzis, ka Irāna censtos iegūt atomieročus, un apgalvojis, ka tās kodolprogramma domāta vienīgi civiliem mērķiem, piebilstot, ka Vašingtona vēlas glābt "cionistu veidojumu, taču tā nespēs to izdarīt".

Izraēla "var tikt salīdzināta ar aknām, kas transplantētas ķermenī, kurš tās atgrūž. (..) Jā, tā sabruks, un tās gals ir tuvu," paziņoja Ahmadinedžads.

Jau ziņots, ka pēdējās dienā Izraēlā pieņemas spēkā spekulācijas par iespējamo uzbrukumu Irānas kodolobjektiem. Tiek ziņots par politiskiem soļiem un militāriem treniņiem, kas varētu tikt saistīti ar plānoto uzbrukumu.

Sestdien intervijā kādam privātam Izraēlas televīzijas kanālam Peress paziņoja, ka Izraēlas un citu valstu "uzbrukums Irānai (..) ir arvien ticamāks un ticamāks".

Šādu viedokli viņš pauda arī laikrakstā Israel Hayom svētdien publiskotajā intervijā. "Militāra uzbrukuma iespēja Irānai tagad ir tuvāk īstenojama nekā diplomātiska varianta īstenošana. Mums jāsaglabā miers un jāpretojas spiedienam, lai mēs varam apsvērt katru alternatīvu. Es nedomāju, ka kāds lēmums jau ir pieņemts, bet ir iespaids, ka Irāna tuvojas kodolieročiem," norādīja Peress.

Spriedze Irānas un Izraēlas attiecībās ir saasinājusies īsi pirms Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ziņojuma par Irānas kodolprogrammu, kas, visticamāk, tiks izdots otrdien vai trešdien.

Iepriekš IAEA ziņojumos galvenā uzmanība pievērsta Irānas centieniem iegūt urānu un plutoniju, kas var tikt izmantots gan miermīlīgiem mērķiem, gan atomieroču ražošanai. Jaunais ziņojums koncentrēts tieši uz Irānas pūliņiem radīt kodolgalviņas un attīstīt raķešu ražošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits