Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Aptur interneta vietni, kas atzina Černobiļas katastrofā piesārņoto mežu degšanu

Krievijā apturēta Federālā mežu aizsardzības centra "Rosļesozaščita" interneta vietne "www.rcfh.ru", kas pretēji oficiālajai Maskavas nostājai pirms dažām dienām atzina, ka plašie ugunsgrēki skāruši arī mežu platības, kurās joprojām saglabājies 1986.gada Černobiļas kodolkatastrofas radītais piesārņojums.

Kā ziņu aģentūrai AFP svētdien pastāstījis "Rosļesozaščita" direktora vietnieks Aleksejs Bobrinskis, vietne slēgta jau piektdien, bet viņš varot tikai minēt, kāpēc tā noticis.

"Man vienīgi zināms, ka tā nedarbojas," piebildis Bobrinskis, bet pieļāvis, ka tam varētu būt sakars ar ārkārtējo situāciju ministra Sergeja Šoigu kritiskajiem izteikumiem par minētās informācijas izplatīšanu.

Šoigu piektdien televīzijā pauda neapmierinātību, ka šāda informācija jau trešo dienu piesaista Eiropas mediju uzmanību. Pēc ministra teiktā, "nav skaidrs, kas tā par vietni, un nav skaidrs, kas tā par informāciju, ko tā izplata". Viņš arī aicināja "kolēģus no Iekšlietu ministrijas" pievērst uzmanību šim jautājumam.

Kā trešdien bija lasāms "Rosļesozaščita" tīmekļa vietnē, saskaņā ar 6.augusta datiem Brjanskas apgabalā, kas robežojas ar Ukrainu un Baltkrieviju, radioaktīvi piesārņotajās teritorijās vien fiksēti 28 mežu ugunsgrēki, kas aptvēruši 269 hektāru platību. Kopumā meži piesārņotajās zemēs kopš jūlija vidus deguši 3900 hektāru platībā. Tiesa gan, lielākoties liesmas izdevies drīz apslāpēt.

Šajā sakarā "Rosļesozaščita" aicināja visas valsts varas institūcijas, kuru teritorijā atrodas ar radionuklīdiem piesārņotās platības, informēt iedzīvotājus un organizācijas par meža degšanu šajās vietās un veikt drošības pasākumus.

Eksperti pauduši atšķirīgus viedokļus par situācijas nopietnību - cita starpā tiek izteikts pieņēmums, ka, iegriežoties attiecīga virziena vējam, radiācija no degušajiem mežiem Brjanskas apgabalā varētu sasniegt arī Maskavu un Austrumeiropu.

"Rosļesozaščita" publiskotā informācija nonāca pretrunā ar Ārkārtējo situāciju ministrijas iepriekš sniegtajām ziņām.

Kā norāda izdevums "Vedomosti", jau piektdienas vakarā vietnē parādījusies lakoniska informācija, ka tajā "tiek veikti tehniskie darbi", kas "dīvainā kārtā sakrituši ar Šoigu paziņojumu".

Aģentūrai AFP neizdevās sazināties ar "Rosļesozaščita" sistēmas administratoru, bet, kā izteikusies Federālā mežu aizsardzības centra amatpersona, kas lūgusi nenosaukt tās vārdu, ir gandrīz pilnīgi skaidrs, ka Šoigu izteiktajai kritikai sekojis rīkojums vietnes darbu apturēt.

Neatkarīgie eksperti atzinuši, ka ugunsgrēka rezultātā radioaktīvās daļiņas var tikt pārnestas uz citiem reģioniem, bet norādījuši, ka tālāka piesārņojuma risks nav būtisks un degošo kūdras purvu dūmi nodara lielāku kaitējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits