Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Asiņainajā Meksikas narkobizesā iesaistās aizvien vairāk sieviešu

Par spīti Meksikas varas centieniem apturēt narkotiku kontrabandu un asiņaino karu starp narkokarteļiem, šī nozare valstī aizvien plaukst, neskatoties uz vērienīgajiem upuriem, ko nesušas savstarpējās cīņas. Taču tas iezīmējis pagrieziena punktu karteļu vadībā, jo arvien augstākus amatus nelegālajā biznesā ieņem sievietes, rakstīja ziņu aģentūra AFP.

Strauji pieaugošo sieviešu lomu atklāj Neatkarīgās Sinaloas štata universitātes pētnieka Artūro Santamarijas jaunā grāmata Female Bosses of Narco-Traffic. Tajā, balstoties uz intervijām ar pētniekiem un žurnālistiem, autors skaidro izmaiņas narkokarteļu darbībā.

«Narkotiku tirgoņi tā rezultātā kļūs spēcīgāki,» prognozē A. Santamarija. «Viņus būs grūtāk apkarot, jo izskatās, ka sievietes rīkojas gudrāk.»

Kopš 2006. gada, kad Meksikas prezidents Luiss Felipe Kalderons pieteica karu karteļiem, ar narkotikām saistītā vardarbība ir tikai augusi. Narkokarš kopš tā laika dzēsis jau ap 50 tūkstošiem cilvēku dzīvību.

Nežēlīgās cīņas starp narkokarteļiem nākušas par labu sieviešu «karjeras izaugsmei». Tā kā lielākā daļa bojāgājušo ir vīrieši, nogalināto vietā stājušās atraitnes, meitas, draudzenes un mīļākās, kas strauji kāpušas pa hierarhijas kāpnēm.

«Pēc tam kad viņi nogalināja manu tēvu, palika vēl mans brālis,» grāmatā citēta kāda narkokarteļa locekle. «Taču pēdējā apšaudē viņu nogalināja, un tagad es esmu pārņēmusi [vadības] grožus.»

Sievietes biznesā iesaistās jau kopš mazotnes, kas ir īpaši izteikti Sinaloas štatā, kur meklējami lielākie opijam nepieciešamie magoņu lauki un plaukst marihuānas ražotnes. Sākotnēji sievietes veica darbu, kas prasa īpašu roku rūpību: atdalīja no magonēm sulu. «Pēc tam viņas sāka pārvadāt narkotikas, atmazgāt naudu un iesaistīties tā dēvētajā narkodiplomātijā,» proti, ar savu šarmu uzpirkt valdību un policiju, raksta A. Santamarija.

Tagad sievietes ieņem arvien augstākus posteņus, pārņemot arī operāciju vadību, kurā līdz šim dominēja vīrieši. Dāmas darbojas daudz piesardzīgāk un cenšas izvairīties no asinsizliešanas, sarežģījot narkobiznesa apkarošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits