Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Baidenam sarežģīta vizīte Serbijā

ASV un Serbija gatavas sadarboties, neskatoties uz atšķirīgo nostāju par Kosovu

Diplomātiski viesmīlīgi sagaidīts no oficiālo amatpersonu puses, bet nacionālistu naidīgiem izsaucieniem pavadīts, trešdien Serbijā ieradās ASV viceprezidents Džo Baidens, lai veidotu ar Belgradu "jaunas un veselīgas attiecības". Neskatoties uz abu valstu pretējo nostāju par Kosovas neatkarību un serbu aizvainojumu par amerikāņu lomu 1999.gadā veiktajos NATO gaisa uzbrukumos Belgradai, Serbija un ASV pārstāvji vizītē izteica vēlmi sadarboties.

"Esmu ieradies Serbijā, lai pavēstītu, ka ASV vēlas padziļināt attiecības ar Serbiju," sacīja Dž.Baidens pēc tikšanās ar Serbijas prezidentu Borisu Tadiču. "Serbija ir Dienvidaustrumeiropas nākotnes centrs. Reģions nevar pilnībā attīstīties bez Serbijas kā vadošās spēlētājas."

"Mēs ar viceprezidentu Dž.Baidenu esam vienisprātis, ka mums ir izdevība izveidot pilnīgi jaunu komunikācijas līmeni," sacīja B.Tadičs.

ASV viceprezidents atzina, ka ASV un Serbijai ir atšķirīga nostāja par Kosovu, tomēr neuzskata, ka šis jautājums var traucēt abu valstu attiecībām. "Mēs negaidām, ka Serbija drīzumā atzīs Kosovas neatkarību. Tas nav priekšnoteikums mūsu attiecībām vai mūsu atbalstam, lai Serbija kļūtu par daļu no ES," Dž.Baidena teikto citē Reuters.

Savukārt Serbijas prezidents sacīja, ka Kosovas neatkarības atzīšana pārkāpj starptautiskos likumus, tomēr redz sadarbības iespējas ar Vašingtonu. B.Tadičs arī piebilda, ka Serbija nekad neatzīs Kosovas suverenitāti.

Serbijas galvaspilsētā Belgradā trešdien tika izvērsti bezprecedenta drošības pasākumi, sagaidot pirmo tik augsta ranga ASV amatpersonas vizīti valstī kopš 1983.gada, kad tur viesojās ASV tā laika viceprezidents Džordžs Bušs.

Pilsētā bija izvietots tūkstošiem policistu un karavīru. Vietām, kur ieradās Dž.Baidens, vienkāršie iedzīvotāji tuvumā netika laisti. Belgradas amatpersonas aizliedza jebkādus pret ASV vērstus protestus pilsētas centrā. Iepriekšējās dienās notika atsevišķi protesti.

Tomēr neiztika bez publiskas nepatikas paušanas pret Dž.Baidena vizīti. Serbijas parlamenta locekļi no ultranacionālās Serbijas Radikālās partijas izkāra plakātus ar uzrakstiem "Baiden, tu nacistu padibene, dodies mājās!" un "Kosova ir Serbija!".

Daudzi serbi joprojām uztver ASV kā Serbijai nedraudzīgu. Viņiem dziļas psiholoģiskās rētas atstājusi ASV vadītā NATO gaisa uzlidojumu kampaņa Belgradai 1999.gadā, kas pārtrauca serbu nacionālistu valdības zvērības Kosovā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits