Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Eksperti: terora akti rāda Kremļa fiasko Kaukāzā

Asiņainais terora akts Domodedovas lidostā Maskavā pierāda Kremļa neveiksmīgo pretterorisma politiku Ziemeļkaukāzā, kā arī Krievijas varas iestāžu un visas sabiedrības vieglprātīgo attieksmi pret cilvēku drošību, uzskata analītiķi Krievijā un ārvalstīs.

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs vaino lidostas vadību nolaidībā un nespējā novērst pirmdien notikušo terorista pašnāvnieka uzbrukumu, kas laupīja dzīvību vismaz 35, bet ievainoja vairāk nekā 100 cilvēku. «Notikušais apliecina, ka nav ievēroti drošības noteikumi,» otrdien paziņoja prezidents un atgādināja, ka Domodedovas lidostas drošības noteikumi tika pastiprināti pēc tam, kad 2004. gadā teroristi pacelšanās laikā uzspridzināja divas lidmašīnas, nogalinot 90 cilvēkus. «Diemžēl mēs esam tālu no tā, lai vienmēr ieviestu dzīvē pat vissvarīgākos likumus.»

Pašnāvnieciska tieksme

Lidostas vadība noraidījusi pret sevi vērstās apsūdzības. «Mēs uzskatām, ka nevaram būt atbildīgi par sprādzienu, jo mēs pilnībā ievērojām visas prasības, kas ir saistītas ar gaisa transporta drošību, par kuru mēs esam atbildīgi,» paziņoja Domodedovas lidostas pārstāve Jeļena Galanova.

Amerikāņu interneta izdevums The Slate gan raksta, ka lidostas vadība informāciju par iespējamo uzbrukumu saņēmusi jau vairākas nedēļas iepriekš, tomēr nav uzskatījusi par vajadzīgu pastiprināt drošību. The Slate arī raksta, ka Domodedovas lidostas starptautisko reisu termināļa ierašanās sektorā, kur notika sprādziens, varēja iekļūt ikviens, turklāt pie tā ieejas ir uzstādīts metāla detektors, tomēr pirmdien tas nedarbojās. Zināms, ka pirms dažiem mēnešiem uz pusi samazināts lidostas apsargu skaits.

Izdevums secina, ka šāda attieksme pret drošību esot Krievijas īpatnība, kas norādot uz krievu «apzināto pašnāvnieciskumu». Daži eksperti gan uzskata, ka tādās lielām ļaužu masām viegli pieejamās vietās kā lidostas, dzelzceļa stacijas un lielveikali nav iespējams garantēt pilnīgu drošību.

Joprojām nav īsti skaidrs, kas sarīkoja šausminošo slaktiņu un vai to izdarīja viens vai vairāki uzbrucēji. Izmeklētāji aģentūrai Itar-Tass ziņoja, ka sprāgstvielu detonējis «30 līdz 40 gadu vecs lielas miesasbūves eiropeiska izskata vīrietis». Tomēr citi avoti apgalvo, ka spridzinātāja bijusi sieviete, vēl citi, ka uzbrukumu veikuši divi cilvēki. Parādījusies arī versija, ka bijuši paredzēti divi sprādzieni, bet viens no tiem neesot izdevies.

Milicija informē, ka bumba, kuras spēks pielīdzināms 5-7 kilogramiem trotila, bijusi pildīta ar sīkiem metāla atgriezumiem, armatūras gabaliņiem un dzelzs lodītēm. Tieši tādēļ daudzi mirušie eksplozijas rezultātā ir saraustīti gabalos un viņu «salikšanai» piesaistīta tiesu medicīnas ekspertu komanda 48 cilvēku sastāvā, ziņo NEWSru.

Dziļš naids

Pēc pirmdienas traģēdijas Krievijas augstākās amatpersonas atkal steidz ziņot, ka vainīgie meklējami nestabilajā Ziemeļkaukāzā, un sola tikt galā ar teroristiem. To gan D. Medvedevs, gan viņa priekšgājējs un tagadējais Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins ir darījuši pēc visiem lielākajiem terora aktiem, tomēr nekas nav mainījies. Tieši pretēji - decembrī Krievijas Ģenerālprokuratūra paziņoja, ka 2010. gadā, salīdzinot ar gadu iepriekš, teroristu uzbrukumu skaits Ziemeļkaukāzā ir četrkāršojies.

Kopš D. Medvedeva nākšanas pie varas 2008. gadā Kremlis pamazām ir atkāpies no brutāla spēka lietošanas cīņai pret islāmistu grupējumiem, bet sācis ieguldīt lielus līdzekļus, lai palīdzētu dziļā nabadzībā slīkstošajam reģionam.

Ziemeļkaukāza eksperts Oslo Miera izpētes institūtā Pāvels Bajevs gan uzsver, ka aizvien jauni terora akti izgaismo dziļu naidu pret Maskavu, kas, viņaprāt, nav saistīts ar ekonomiskiem faktoriem. «Šos cilvēkus nevar nopirkt,» viņš saka izdevumam Time.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits