Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

ES valstu līderi noteiks jaunas banku kapitāla prasības

Eiropas Savienības (ES) valstu līderi trešdienas samitā noteiks jaunas prasības banku kapitālam, lai bankas varētu amortizēt lielus zaudējumus Grieķijas parāda dēļ, liecina aģentūras AFP rīcībā nonācis samita paziņojuma projekts.

Saskaņā ar paziņojuma tekstu, kas trešdien jāpieņem šajā samitā, "ES banku sektora apdomīgas kontroles nostiprināšanas kontekstā ir steidzami vajadzīgi un nepieciešami" pasākumi uzticības atjaunošanai ES bankām.

ES līderi vēlas, lai bankas līdz 2012.gada 30.jūnijam palielinātu savu  " Tier 1" kapitāla rādītāju līdz 9,0% no aktīviem - par diviem procentpunktiem vairāk un par septiņiem gadiem agrāk, nekā paredz jaunie starptautiskie banku noteikumi "Bāzele III" ("Basel III").

Bankām vispirms jāmēģina iegūt līdzekļus no "privātiem kapitāla avotiem, tostarp ar parāda pārstrukturēšanu un pārveidošanu par kapitāla instrumentiem", teikts projektā.

Līdz šī mērķa sasniegšanai "bankas jāpakļauj ierobežojumiem, kas attiecas uz dividenžu un prēmiju izmaksu sadali".

Dokumentā teikts, ka valdībām nepieciešamības gadījumā jāsniedz palīdzība bankām. Ja kādās eiro zonas valstīs šāda palīdzība nav iespējama, tad Eiropas Finanšu stabilitātes fonds (EFSF) var piešķirt aizdevumu.

Projektā nav minēti konkrēti skaitļi par šo līdzekļu daudzumu, bet ES ziņu avoti ir izteikušies, ka rekapitalizācija būs 108 miljonu eiro (76 miljonu latu) apjomā.

Vajadzīgais kapitāls būs atkarīgs no tā, cik lielu daļu no Grieķijas parāda bankas ir gatavas norakstīt. Eiro zonas amatpersonas vēlas, lai bankas akceptētu zaudējumus 50 līdz 60% apmērā, bet bankas ir piedāvājušas to darīt 40% apmērā.

Briselē trešdienas vakarā notiks ES samits par eiro zonas parādu krīzi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla noraidījusi aicinājumus pārtraukt uguni

Izraēla noraidījusi 12 sabiedroto valstu kopīgajā paziņojumā izteikto aicinājumu uz 21 dienu noteikt uguns pārtraukumu Libānā, lai Izraēlas un islāmistu kaujinieku grupējuma Hizbullāh savstarpējās a...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits