Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Fidels – Kubas simbols un šķērslis pārmaiņām

Pagājušā nedēļas nogale Kubā tika atzīmēta un svinēta kā kaut kas vairāk nekā lielākie valsts svētki – komandantes – revolucionārā līdera un ilggadējā valsts vadītāja Fidela Kastro 90. dzimšanas diena.  

Jau kopš gada sākuma valdība organizēja dažādus nozīmīgās gadadienas atzīmēšanas pasākumus visā salā – fotoizstādes, dokumentālo filmu izrādes, F. Kastro runu izlašu izdošanu grāmatās, lielus koncertus. Tika pat radīts īpašs mūzikas video. Daudz uzmanības veltīts lielas Austrumkubai raksturīgo tropisko cietkoku jaunaudzes stādīšanai, kas simbolizējot bijušā līdera dzimšanas vietu un stiprumu, raksta The Miami Herald

Lielākais žurnāls Bohemia šai dzimšanas dienai veltījis visu numuru, TV tika pārraidīti gari raidījumi par revolucionāra biogrāfiju. Uzlīmes ar oficiālo svinību logo Fidel, 90 y mas (Fidels, 90 un vēl) bija redzamas visur.

Iespējams, ka sestdienas jubilārs  Kastro ir spilgtākais piemērs tam, cik ļoti viens cilvēks gan savā valstī, gan pasaulē asociējas ar valsts vēsturi. Kad saka Fidels, prātā nāk Kuba, kad saka Kuba, tad iedomājas Fidelu. 

AFP atzīmē, ka gadi atstājuši pēdas Kubas revolūcijas tēva, kurš nodeva varu savam jaunākajam brālim Raulam pirms desmit gadiem, veidolā. Viņa garā melnā bārda kļuvusi šķidrāka un pavisam sirma. Viņš bijis spiests atteikties no ikoniskajiem Cohiba cigāriem, sestdien bija retā reize, kad viņš parādījās sabiedrībā. 

Lai gan analītiķi uzskata, ka divi Kastro vēl kādu laiku noteiks Kubas politiku, Fidela dzimšanas dienas svinības nākušas laikā, kad ne tikai nav piepildījušies viņa sapņi par sociālistisko paradīzi. Viņa kreisie sabiedrotie Brazīlijā un Argentīnā ir zaudējuši varu, Venecuēla pat pārtraukusi subsidētās naftas piegādi uz Kubu. Fidela revolūcijas ideāli atkal ir apdraudēti.

Visu Jura Tihanova rakstu par Fidelu Kastro lasiet pirmdienas, 15. augusta laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits