Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Fukušimas AES rēgs vajā japāņus

Aprit pieci gadi, kopš Japāna piedzīvoja spēcīgāko valstī reģistrēto zemestrīci un postošo cunami, kas radīja nopietnus bojājumus Fukušimas atomelektrostacijai (AES), izraisot lielāko kodolkatastrofu kopš 1986. gadā Černobiļā notikušās. Vairāku desmitu kilometru rādiusā ap AES ir izkaisītas "spoku pilsētas", kurās nav atgriezušies to iedzīvotāji, bet varasiestādes turpina cīņu ar radioaktīvo piesārņojumu. Katastrofa radikāli mainījusi Japānas sabiedrības attieksmi pret atomenerģiju.

2011. gada 11. martā pulksten 14.46 Klusajā okeānā aptuveni 70 kilometru no Japānas ziemeļaustrumu piekrastes sākās deviņas magnitūdas spēcīga zemestrīce, kas ilga aptuveni sešas minūtes. Zemestrīce bija tik spēcīga, ka Japānas lielāko salu - Honsju - pavirzīja par vairāk nekā diviem metriem uz austrumiem.

Pazemes grūdieni okeānā izraisīja vairākus desmitus metru augstus viļņus, kas milzīgā ātrumā traucās uz piekrasti, noslaukot no zemes virsas veselus ciematus un pilsētiņas. Zemestrīcē un cunami dzīvību zaudēja gandrīz 20 tūkstoši cilvēku, bet vairāki tūkstoši tiek uzskatīti par bezvēsts pazudušiem.

Aptuveni 50 minūtes pēc sākotnējiem pazemes grūdieniem pirmais vilnis sasniedza Fukušimas AES, atslēdzot dzesēšanas sistēmas vairākiem kodolreaktoriem. Tā rezultātā sāka kust kodoldegvielas stieņi un apkārtējā vidē tika izmesta radiācija.

Kopš katastrofas AES operators TEPCO ir izlietojis simtiem tūkstošu tonnu ūdens, lai dzesētu sakarsušos reaktorus un apturētu radiācijas noplūšanu. Pie AES izvietotos rezervuāros glabājoties aptuveni 800 tūkstoši tonnu ļoti radioaktīva ūdens. Ik dienu tajos tiek ielaistas vēl 400 tonnas, vēsta CNN.

Japānas valdība ir iztērējusi vairāk nekā 1,5 miljardus dolāru (1,37 miljardi eiro), lai AES apkaimē savāktu ar radiāciju piesārņoto augsni, kas tiek ievietota melnos plastikāta maisos. Nevienam nav skaidrs, ko darīt ar piesārņoto ūdeni un augsni.

Vissarežģītākais darbs vēl ir priekšā, jo TEPCO nāksies no AES izvākt izkusušo kodoldegvielu, kas glabājas reaktoros. Uzņēmums lēš, ka bojātās AES demontēšana var prasīt vēl vismaz 30 vai 40 gadu un 20 miljardus dolāru (18,2 miljardi eiro), raksta The Wall Street Journal. Tiem jāpieskaita vēl 50 miljardi dolāru (45 miljardi eiro), ko veido AES avārijas izraisītie postījumi un kodolpiesārņojuma savākšanas darbi, un 50 miljardi dolāru, kas jāizmaksā evakuētajām ģimenēm.

Neraugoties uz to, ka pēdējos gados ievērojami augušas cenas par elektrību, 50 līdz 70% Japānas iedzīvotāju ir pret atomenerģiju, liecina aptauju rezultāti, kas publicēti vietējos medijos. Pirms Fukušimas avārijas atomenerģiju atbalstīja 70% japāņu.

Visu Ulda Ķezbera rakstu lasiet piektdienas, 11. marta, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits