Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Gūstekņu maiņu vērtē kā Hezbollah uzvaru

Kaujinieki uzskata, ka darījums liecina par Izraēlas sakāvi.

Izraēla trešdien veica apmaiņas darījumu ar Libānas grupējumu Hezbollah, panākot divu Izraēlas karavīru mirstīgo atlieku izdošanu apmaiņā pret piecu kaujinieku atbrīvošanu no Libānas cietuma. Šis darījums tiek vērtēts kā Hezbollah uzvara, jo Izraēla piekrita apmainīt dzīvus gūstekņus pret kritušo karavīru mirstīgajām atliekām.

Ar šo darījumu faktiski tiek pielikts punkts 2006.gada karam starp Izraēlu un Hezbollah. Toreiz par kara ieganstu kļuva divu Izraēlas karavīru — Ehuda Goldvasera un Eldada Regeva — sagūstīšana un aizvešana uz Libānas teritoriju. Izraēlas valdība nolēma uzbrukt Libānai, iesaistoties bruņotā konfliktā ar Hezbollah kaujiniekiem, kas jau kopš 80.gadu sākuma izmanto Libānas teritoriju, lai cīnītos pret Izraēlu. 2006.gada vasarā notikušais karš nonāvēja ap 1200 cilvēku Libānā un ap 160 cilvēku Izraēlā.

Tuvinieku vilšanās


E.Goldvasera un E.Regeva tuviniekiem divus gadus nebija nekādu ziņu par viņu likteni. Tuvinieki līdz pēdējam brīdim cerēja, ka abi gūstekņi ir dzīvi, bet tagad zināms, ka viņi miruši. Hezbollah pārstāvji apgalvo, ka sagūstīšanas operācijas laikā abi karavīri smagi ievainoti. Trešdien viņu mirstīgās atliekas tika nogādātas Izraēlā, kur tās identificēja tiesu medicīnas eksperti.

Apmaiņas darījums tika īstenots ar Vācijas starpniecību, jo Vācijas slepenā dienesta aģents pusotru gadu vadījis sarunas ar Izraēlas un Hezbollah pārstāvjiem. Apmaiņā pret abu karavīru mirstīgo atlieku atgūšanu Izraēla piekrita izdot Libānai piecus kaujiniekus, kas bija ieslodzīti Izraēlas cietumos, arī palestīniešu kaujinieku Samiru Kantāru. Izraēlieši viņu uzskata par briesmīgu noziedznieku, kurš vainojams civiliedzīvotāju slepkavībā.

1979.gada aprīlī S.Kantārs ar palestīniešu kaujinieku grupu no Libānas šķērsoja Izraēlas robežu un iebruka Naharijas pilsētā. Kaujinieki nošāva policistu, pēc tam saņēma gūstā pilsētas iedzīvotāju Deniju Haranu un viņa četrus gadus veco meitu. S.Kantārs meitenītes acu priekšā nošāvis D.Haranu, bet pēc tam ar šaujamieroča laidni sadragājis bērna galvaskausu. D.Harana sieva paslēpusies dzīvoklī, kur viņa nejauši nosmacēja divus gadus veco meitiņu. Sieviete ar roku bija aizsegusi bērnam muti, lai apklusinātu kliedzienus.

Sagaida kā varoni


S.Kantārs tika sagūstīts un tiesāts. Izraēlas tiesa viņam piesprieda piecus mūža ieslodzījumus. Uzbrukuma laikā viņš bija tikai 16 gadu vecs, informē AP. Trešdien kopā ar pārējiem četriem gūstekņiem viņš atgriezās Libānā, kur tika sveikts kā varonis. Izraēla asi nosodīja Libānā sarīkotās svinības. "Samirs Kantārs ir nežēlīgs bērnu slepkava. Visi, kas viņu godina kā varoni, pazemo cilvēka cieņu," uzsver Izraēlas valdības pārstāvis Marks Regevs. Izraēlas laikraksts The Jerusalem Post raksturojis Libānas svētkus kā "ļaunuma svinēšanu".

Apmaiņas darījums izraisījis pretrunīgu reakciju Izraēlā, tomēr Izraēlas valdība uzsver, ka tās pienākums bija atgūt karavīru mirstīgās atliekas. 2004.gadā jau notika līdzīgs darījums, kad Izraēla apmaiņā pret vienu dzīvu gūstekni un trīs karavīru līķiem piekrita atbrīvot vairāk nekā 400 arābu kaujinieku.

Izraēlas prese raizējas, ka Hezbollah vadība mēģinās attēlot darījumu kā svarīgu uzvaru cīņā pret Izraēlu. "Hezbollah vadonis nostiprinās savu tēlu kā vienīgais arābu līderis, kurš cīnījies pret Izraēlu un to uzvarējis," brīdina Izraēlas laikraksts Maariv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits