Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Hodorkovska liktenis Kremļa saimnieka rokās

Opozīcijas politiķi pieprasa pārtraukt bijušā oligarha vajāšanu.

Maskavā turpinās tiesas prāva pret bijušo naftas uzņēmuma Jukos vadītāju Mihailu Hodorkovski, kuru Krievijas varas iestādes apsūdzējušas jaunos noziegumos. M.Hodorkovskis un viņa biznesa partneris Platons Ļebedevs jau tika sodīti ar astoņu gadu cietumsodu, bet varas iestādes nav likušās mierā un izvirzījušas jaunas apsūdzības. M.Hodorkovskis apsūdzēts par to, ka piesavinājies miljardiem dolāru un izvairījies no nodokļu maksāšanas.

Politiska vajāšana

Jaunais tiesas process sākās jau martā, bet varētu ilgt visu gadu. Šajā krimināllietā apkopoti 188 sējumi dažādu dokumentu, bet pagaidām nolasīti mazāk nekā 50.

M.Hodorkovskis un viņa sabiedrotie uzskata, ka viņa vajāšana turpinās politisku motīvu dēļ. Pagājušonedēļ pie tiesas ēkas notika opozīcijas kustības Solidaritāte rīkots pikets, kurā piedalījās arī opozīcijas līderi Boriss Ņemcovs un Garijs Kasparovs. Viņi pieprasīja izbeigt M.Hodorkovska vajāšanu, jo apsūdzības izvirzītas politisku motīvu dēļ. "Skaidri redzams, ka šī lieta ir pilnībā safabricēta un to vajag izbeigt," uzskata cilvēktiesību aizstāvis Ļevs Ponomarjovs.

Līdzīgu viedokli paudis arī pats M.Hodorkovskis, kurš rakstiskā intervijā Spānijas laikrakstam El Pais pavēstīja, ka "jebkura neatkarīga tiesa manā lietā būtu pieņēmusi attaisnojošu spriedumu". M.Hodorkovska pusē nostājusies arī Eiropas Cilvēktiesību tiesa. Strasbūras tiesas kolēģija maija beigās vienbalsīgi atzina M.Hodorkovska lietu par "politiski motivētu", apmierinot viņa sūdzību pret Krieviju. Taču šim lēmumam, visticamāk, nebūs nekādu konkrētu seku, jo Krievijas Augstākā tiesa jau pasteigusies paziņot, ka "visas Krievijas tiesu instances atzinušas spriedumu Hodorkovska lietā par likumīgu".

Absurda teātris

G.Kasparovs ir pretējās domās, jo uzskata, ka Krievijas tiesa ignorē M.Hodorkovska tiesības. Piemēram, tiesa atklāti nostājusies prokuroru pusē, jo nav ļāvusi apsūdzētajiem un viņu advokātiem komentēt prokuroru nolasīto apsūdzību. "Šeit notiek nevis tiesa, bet gan absurda teātris," secina B.Ņemcovs. "Esmu bijis tiesas sēdēs; tas ir kauns." Viņam piekrīt arī G.Kasparovs: "Visas tiesu procesa normas, kas vēl tika ievērotas pirmās prāvas laikā, tagad atmestas kā nevajadzīgas." M.Hodorkovska atbalstītājiem radies iespaids, ka prokurori tīšām mēģina vilkt garumā šo prāvu. "Izskatās, ka viņi kaut ko gaida. Droši vien grib sagaidīt, kad Medvedevs un Putins vienosies par lēmumu," spriež B.Ņemcovs.

Krievijā reti kurš šaubās, ka M.Hodorkovska likteni izlems nevis tiesa, bet gan Kremlis. Bijušā oligarha tiesāšana jau kopš paša sākuma tiek uzskatīta par paraugprāvu, kuras mērķis ir iebiedēt pārējos oligarhus, lai viņi neuzdrošinātos pretoties Kremļa interesēm. M.Hodorkovskis atļāvās pārkāpt šo robežu un ātri vien no Krievijas bagātākā cilvēka tika padarīts par vienkāršu ieslodzīto Sibīrijas kolonijā. M.Hodorkovskis atzinis, ka viņa lieta tika sākta Kremlī un droši vien tiks izbeigta Kremlī. Viņš apgalvo, ka vēl nav izpratis D.Medvedeva nodomus. Savukārt pats D.Medvedevs intervijā laikrakstam Novaja gazeta paziņoja, ka negrasās iejaukties tiesas darbībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits