Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Indijā tauta prasa apkarot izvarošanu

Indijas galvaspilsētā Ņūdeli un citviet gandrīz ik dienu notiek demonstrācijas, kurās valdībai pieprasa piemērot bargākus sodus izvarotājiem un aizsargāt sievietes no seksuālas un emocionālas vardarbības, kas tās pavada ik dienu.

Gadu desmitiem publiski noklusētā problēma 1,2 miljardu iedzīvotāju lielās valsts uzmanības centrā nonāca pēc pagājušajā mēnesī notikušā šokējošā nozieguma, kad seši vīrieši izvaroja un nežēlīgi piekāva kādu jaunu sievieti, kuras dzīvība izdzisa pagājušajā sestdienā slimnīcā Singapūrā.

Tiesa pieciem aizdomās turamajiem ceturtdien izvirzīja apsūdzības grupveida izvarošanā, nolaupīšanā un slepkavībā, par ko viņiem draud nāvessods. Vēl viens apsūdzētais nav sasniedzis 18 gadu vecumu, tādēļ viņš stāsies nepilngadīgo tiesas priekšā.

Murgs autobusā

Indijas sabiedrību satricinājušais noziegums notika 16. decembra vakarā, kad 23 gadus vecā medicīnas studente (sievietes vārds joprojām nav izpausts) un viņas draugs pēc kinoteātra apmeklējuma iekāpa privātā pasažieru autobusā, kurā brauciens viņiem izvērtās par īstu murgu.

Aptuveni stundu ilgā «šausmu izbrauciena» laikā sieviete vairākkārt tika izvarota un sista ar metāla stieni. Viņa esot sparīgi pretojusies un sakodusi trīs pāridarītājus, apgalvo policija. Piekauts arī viņas pavadonis. Pēc notikušā viņi abi kaili tika izgrūsti ceļmalā. Autobusa vadītājs esot centies sievietei uzbraukt, bet draugs paspējis viņu paraut malā, raksta AP.

Meitenei bija ļoti nopietni iekšējo orgānu bojājumi, tādēļ tika nolemts pārvest viņu uz Singapūru, kur jaunietei varēja nodrošināt labāku ārstēšanu. Tomēr stāvoklis bija tik smags, ka viņa zaudēja cīņā ar nāvi.

Indijas mediji ziņo, ka likumsargu rīcībā esot ap 30 personu, tostarp nogalinātās, liecības un pierādījumi par uzbrucēju vainu, kas esot apkopoti tūkstoti lappušu biezā sējumā.

Apsūdzētie ir autobusa šoferis, viņa brālis un četri viņu draugi. Vīrieši esot atzinušies nodarījumā un paskaidrojuši, ka spīdzināja un izvaroja sievieti, «lai pārmācītu viņu», raksta Reuters.

Cer uz pārmaiņām

Sieviešu tiesību aktīvisti cer, ka studentes izvarošanas gadījums mainīs Indijas politiķu un sabiedrības attieksmi pret sievietēm. «Bargs, bargs, bargs sods ir jāsaņem vainīgajiem,» uzskata kāda studente, kura ceturtdien piedalījās demonstrācijā Ņūdeli. «Visiem vīriešiem Indijā ir jāsaprot, ka viņi nevarēs apieties ar sievietēm tā, kā notika ar viņu.» Izvarotās sievietes tēvs uzskata, ka vainīgie ir jāpakar.

Indijas valdība ir saņēmusi bargu kritiku par nespēju aizsargāt sievietes pret vardarbību. Statistika liecina, ka Ņūdeli ik pēc 14 stundām tiek izvarota kāda sieviete. Vairākumā izvarošanas gadījumu cietušās pašas tiek padarītas par līdzvainīgām, bet liela daļa izvarotāju nesaņem sodu, jo izvarošanas lietas uz gadiem «iestrēgst» tiesībsargājošo institūciju kabinetos.

Tomēr ledus ir sakustējies, jo galvaspilsētā ir izveidota speciāla tiesa, kas izskatīs tikai ar seksuāliem uzbrukumiem saistītas lietas, bet valdības paspārnē darbojas divas darba grupas, kurām būs jāpiedāvā izmaiņas likumos, kas pārrauga sieviešu drošību.

Indijas Augstākajā tiesā ir iesniegta petīcija, kurā tiek pieprasīts atcelt no amatiem tās valsts un pašvaldību amatpersonas, pret kurām ir izvirzītas apsūdzības seksuālos noziegumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits