Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Izdodas izglābt daļu iesprostoto ogļraču

Pēc katastrofas liek slēgt piecas citas Ukrainas raktuves.

Par spīti valdības aizliegumam turpinātie ogļu ieguves darbi varētu būt prasījuši 13 Ukrainas Jenakijevas ciema Kārļa Marksa šahtā strādājošo ogļraču dzīvības. Svētdien tajā notika spēcīgs sprādziens, kas ievainoja vai nogalināja visus 34 šahtā darbojošos ogļračus un četrus tobrīd virszemē esošos cilvēkus, kā arī ievērojami sabojāja raktuvju infrastruktūru. Tas lielā mērā apgrūtina glābēju darbu, un vēl pirmdienas vakarā no šahtas bija izdevies izvest tikai astoņus ogļračus.

Izdzīvoja tālākie


Amatpersonas pirmdien neapstiprināja izskanējušās ziņas par raktuvēs uzietu cilvēka līķi. "Labāk runāsim par dzīvajiem," RIA Novosti mudināja Ukrainas pirmais vicepremjers Aleksandrs Turčinovs. Viņš žurnālistiem pastāstīja, ka glābēji šahtā atraduši 21 izdzīvojušu ogļraci. Pārējo liktenis pagaidām nav zināms.

"Tālāk no eksplozijas esošie būtu varējuši izdzīvot. Tiem, kuri atradās tuvāk šahtai, izredžu mazāk," vietējai televīzijai pirmdien stāstīja viens no izdzīvojušajiem ogļračiem Nikolajs Vitenko. "Pie ūdens sūkņa sēdēja kāds jauns puisis. Viņa galvu vienkārši aizpūta. Mēs izdzīvojām tikai tāpēc, ka atradāmies tālāk. Tur ir pamatīga iznīcība. Vagoniņus un caurules vienkārši sašķaidīja."

Sprādziens notika aptuveni kilometra dziļumā, vēsta Interfax. Īsi pirms tam šahtā tika konstatēta bīstama gāzes koncentrācija, taču tur strādājošie cilvēki nepaguva atgriezties virszemē. Agrāk atklāto drošības noteikumu pārkāpumu dēļ raktuves kopš 6.jūnija bija slēgtas. Vietējās amatpersonas apgalvo, ka katastrofas brīdī tajās atradās tikai remontdarbu veicēji, taču aģentūras ziņo, ka cietušie ir ogļrači, ko vēlāk apstiprināja arī prezidents Viktors Juščenko. Tūlīt pēc avārijas Ukrainas valdība noorganizēja ārkārtas pārbaudes visās cietušā uzņēmuma Ordžoņikidzeugoļ raktuvēs un pieņēma lēmumu slēgt piecas šahtas Doņeckas apgabalā.

Sprādzieni nerimst


Lai gan sprādziens notika svētdienas rītā, raktuvju sliktais stāvoklis glābējiem eksplozijas vietā ļāva nokļūt tikai pēc vairākām stundām. Virszemē pirmie divi ogļrači tika nogādāti pēc vairāk nekā diennakts. Arī pēc tam viņi raktuves varēja pamest tikai pa diviem. "Tā ir šaura šahta un process aizņems ilgu laiku," Reuters norādīja vietējās raktuvju drošības inspekcijas pārstāve Marina Ņikitina.

Gan astoņi virszemē izceltie ogļrači, gan četri ārpus raktuvēm cietušie cilvēki nogādāti slimnīcā. "Mēs hospitalizēsim viņus visus, pat tos, kuri atteiksies hospitalizēties," solīja vicepremjers A.Turčinovs. Raktuvēs palikušajiem cilvēkiem arī piegādāti nepieciešamie medikamenti un ūdens.

Ukrainas prezidents V.Juščenko ir pārliecināts, ka notikušajā vainojama valdības neizdarība. "Šajā avārijā atspoguļojās visas gadiem nerisinātās ogļu ieguves nozares pamatproblēmas," viņu citē RIA Novosti. Prezidents jau agrāk bija aicinājis valdību pieņemt nozares attīstības programmu, kas vēl nav izdarīts. Tagad valdībai jau pēc nedēļas vajadzēs atskaitīties V.Juščenko par paveikto situācijas uzlabošanā, žurnālistiem sacīja viņa preses sekretāre. Iepriekšējā Doņeckas ogļu raktuvēs notikušajā eksplozijā pirms divām nedēļām gāja bojā vienpadsmit ogļraču. Savukārt pērn netālajās Zasjadko raktuvēs trīs sprādzieni nogalināja 106 cilvēkus. Pašās Kārļa Marksa raktuvēs pēdējā ievērojamā gāzes eksplozija notika 1999.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits