Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Izraēla brīdina par "terorisma uzvaru"

Lielāko palestīniešu konkurējošo grupējumu Hamas un Fatah parakstītā vienošanās par izlīgumu satraukusi Izraēlu. Valsts baidās par līguma potenciālo draudu mieram reģionā un brīdina par «terorisma uzvaru».

Hamas līderis Khaleds Mešāls un Palestīnas pašpārvaldes prezidents, Fatah vadītājs Mahmūds Abāss trešdien tikās Ēģiptes galvaspilsētā Kairā un parakstīja līgumu, kam jādara gals asajām sadursmēm. Tie nolēmuši konfliktu risināt demokrātiskā ceļā: izveidot pārejas laika nacionālās vienotības valdību un sarīkot vēlēšanas.

Pēdējos gados starp grupējumiem arvien augušas sadursmes. Radikālo islāmistu Hamas, kam pārmet saistību ar terorismu, 2006. gadā uzvarēja Palestīnas parlamenta vēlēšanās. Taču Fatah, ASV prezidenta Džordža Buša atbalstīta, neļāva tai nākt pie varas. Tā rezultātā Hamas ar varu pārņēma kontroli Gazas joslā, atstājot Rietumkrastu Fatah pārziņā.

Taču šogad piedzīvotais arābu pasauli pāršalkušais sacelšanās vilnis, pēc ekspertu domām, devis jaunu impulsu izlīgumam. Grupējumi cerot piepildīt miljoniem arābu cerības un izbeigt sadursmes, kas vājinājušas Palestīnu, ziņo BBC. Lēmums «aizšķirs uz visiem laikiem melno nošķirtības lapu», tā to raksturojis M. Abāss.

Izskanot runām par iespējamo izlīgumu, Izraēla mudināja Fatah izvēlēties starp Izraēlu un Hamas un norādīja, ka miers ar abām pusēm nav iespējams. Hamas neatzīst Izraēlu un vēršas pret to ar vardarbīgiem uzbrukumiem.

Ebreju valsts Fatah izvēli nodēvējusi par milzīgu triecienu mieram reģionā. Valsts cer nepieļaut palestīniešu vienošanos, tādēļ premjers Benjamins Netanjahu devies vizītē uz Londonu un Parīzi.

Taču Izraēla apšauba grupējumu spēju rast vienprātību. «Hamas un Fatah viedokļi nevienā jautājumā nesakrīt, labākais piemērs tam ir reakcija uz terorista Osama bin Ladena nāvi,» valsts iekšējās aizsardzības ministru Matanu Vilnaju citējis AFP. Rietumkrastu kontrolējošais Fatah ar atzinību uzņēma šo ziņu, savukārt Gazas joslas premjers Ismaīls Hanija klaji nosodīja šādu pavērsienu.

Arī vairākums valsts mediju pauž skepsi pret izlīgumu, pielīdzinot to uzspiestām laulībām, un sauc to par Hamas aprēķina vadītu izdzīvošanas taktiku.

Taču paši palestīnieši, izdzirdot par izlīgumu, izgāja ielās un līksmoja par Rietumkrasta un Gazas joslas apvienošanos, kas var nozīmēt pakāpienu tuvāk Palestīnas neatkarības pasludināšanai. Vienotības valdība ļautu vienbalsīgi vērsties pie ANO Ģenerālās asamblejas, lai lūgtu atzīt Palestīnas neatkarību no Izraēlas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits