Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Izraēla nosauc vēl vienu iemeslu uztraukumam par Irānas kodolprogrammu

Izraēlas Aizsardzības armijas stratēģiskās plānošanas departamenta vadītājs, ģenerālmajors Amirs Ešels paziņojis, ka iespēja, ka Irānas rīcība var nonākt kodolieroči, satur vēl vienu, slēptu apdraudējumu ebreju valstij, vēsta laikraksts Haaretz.

Pēc ģenerāļa vārdiem, ja Irānas arsenālā parādīsies kodolieroči, tas iedvesmos naidīgi noskaņotos Izraēlas kaimiņus un apgrūtinās valsts sauszemes robežu aizsardzību. „Viņi kļūs ievērojami agresīvāki. Un katrā ziņā izšķirsies par tādām darbībām, kādas pašlaik vienkārši baidās īstenot,” savu nostāju paskaidroja A. Ešels, piebilstot, ka Palestīnas kaujinieki un Libānas kustība Hezballah var sajusties daudz lielākā drošībā, ja Irānas rīcībā būs atombumba.

„Tas var būtiski mainīt stratēģisko situāciju apkārt Izraēlai. Irānas kodolvairoga esamības gadījumā viss būs pavisam citādi,” sacīja ģenerālis.

Pēc viņa rīcībā esošās informācijas, pašlaik Irānas, dažādu Palestīnas grupējumu, Sīrijas un Hezballah rīcībā ir nozīmīgs daudzums – aptuveni simts tūkstoši raķešu, kuras var radīt draudus Izraēlai. Pie tam, piebilda A. Ešels, atbildes pasākumi, piemēram, pret Sīriju, būs saistīti ar nozīmīgu risku, jo pēdējos gados šī valsts „ieguldījusi savā pretgaisa aizsardzības sistēmā divus miljardus eiro”.

Uz jautājumu par to, vai Izraēlas bruņotie spēki šī iemesla dēļ neplāno uzbrukt Irānas kodolobjektiem, ģenerālis atbildi nav sniedzis, vienīgi norādot, ka tādus lēmumus pieņem valdība, bet armija vienīgi piešķir lēmumu īstenošanai nepieciešamos instrumentus un speciālistus. Tajā pašā laikā viņš uzsvēra, ka Izraēlas bruņoto spēku kaujas spējas ļauj dot „ļoti, ļoti sāpīgu triecienu jebkuram pretiniekam”.

Kā tika ziņots agrāk, Izraēlas augstākās amatpersonas ne reizi vien izteikušās, ka neizslēdz iespēju atrisināt Irānas kodolproblēmu ar militāru spēku. Pēc viņu vārdiem, šāds variants kļūs iespējams, ja ekonomiskās sankcijas pret Teherānu nedos vēlamo rezultātu un Islāma republika turpinās aktīvus pētījumus kodolsfērā. Pie tam Jeruzālemē parasti uzsver, ka baidās tieši no Irānas, kura būs spējīga kodoltriecienu pa Izraēlu. Par Islāma republikas sabiedrotajiem runas līdz šim nav bijušas.

Izraēlas galvenā sabiedrotā Vašingtona savukārt ir paziņojusi, ka trieciens pa Irānu tiks obligāti gadījumā, ja Teherāna radīs kodolieročus, vai gadījumā, ja Irānas militārpersonas mēģinās bloķēt Ormuzas šaurumu, caur kuru pasaules tirgos tiek nogādāta gandrīz ceturtā daļa visas pārdodamās naftas.

Top komentāri

lauķis
l
nesapratu bezdievja spriedumu kam ir un kam nav tiesību uz bruņojumu vai aizsardzību.Izraēla aizplūdu laikos izveidota uz citas tautas rēķina.Arī atkaŗtotā Izraēlas izveidošana kā neatkarīga valsts pagājušajā gadsimtā notika uz citas ,palestīnas tautas rēķina.Kādēļ tavuprāt Izraēlai ir tiesības ar spēku atņemt teritorijas citiem,bet šajā gadījumā Irānai tu šādas tiesības liedz ?Prakse rāda ,ka Irāna NAV IEKAROJUSI SVEŠAS TERITORIJAS VISMAZ PĀRSKATĀMĀ PAGĀTNĒ.Varbūt žīdiem šķiet ,ka viņiem ir tiesības atriebties par Nebutkadnācera pāridarījumiem ?Kādēļ amerikāņiem vai eiropiešiem būtu lielākas tiesības pasaules pārdalīšanā nekā Irānai,Latvijai vai kādai citai ,kaut arī mazai tautai ?Dieva priekšā visas tautas ir vienlīdzīgas.Tādēļ ir veidots ANO.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits