Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Izraēlas laikraksts: Bērziņš padevies spiedienam un kopā ar Peresu apmeklēs holokausta memoriālu

Izraēlas laikraksts Haaretz apgalvo, ka Latvijas prezidents Andris Bērziņš padevies Izraēlas spiedienam un kopā ar Izraēlas prezidentu Šimonu Peresu apmeklēs Rumbulas memoriālu.

"Peresa birojs un Izraēlas vēstniece Latvijā un Lietuvā Hagita Ben-Jākova izdarīja spiedienu uz Latviju, lai Bērziņš apmeklētu memoriālu," raksta avīze, nepieminot, ka Latvijas prezidenta birojs kā nepatiesus noraidījis iepriekšējā rakstā paustos apgalvojumus. Iepriekš Haaretz apgalvoja, ka Bērziņš nacionālu un politisku apsvērumu dēļ cenšoties izvairīties no Rumbulas memoriāla kopīgas apmeklēšanas ar Peresu, kas nākamajā nedēļā viesosies Latvijā.

Izraēlas vēstniecība Latvijā un vairākas augsta ranga amatpersonas laikrakstam "Haaretz" paudušas pārliecību, ka Bērziņš vēlas izvairīties no ceremonijas, lai neradītu iespaidu, ka Latvija uzņemas atbildību par līdzdalību nacistu veiktajos ebreju slaktiņos Latvijā.

Latvijas prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne apliecināja, ka Latvijas prezidents Andris Bērziņš kopā ar Izraēlas prezidentu Šimonu Peresu piedalīsies piemiņas pasākumā Rumbulas memoriālā un nevienu brīdi nav izrādījis noraidošu attieksmi pret iespēju pavadīt ārvalstu viesi uz memoriālu. Krapāne arī pauda pārsteigumu par to, kāpēc šāda nepatiesa informācija ir nonākusi Izraēlas laikraksta lapās.

Izraēlas vēstniecības Latvijā Preses nodaļas pārstāve Zelma Buile sacīja, ka Izraēlas vēstniece Latvijā un Lietuvā Hagita Ben-Jākova neesot sniegusi informāciju Haaretz laikrakstam par Rumbulas memoriāla apmeklēšanas jautājumu. Buile norādīja, ka sīkākus komentārus vēstniece varēs sniegt pēc tam, kad noslēgsies Izraēlas prezidenta Šimona Peresa vizīte Latvijā.

Laikraksta Haaretz publikācijā kopumā Latvija atainota kā valsts, kurā vietējie iedzīvotāji apgānot ebreju piemiņas memoriālus, SS rindās karojošie veterāni svin nacistiskās Vācijas invāzijas gadadienu, kā arī prezidents Bērziņš esot paudis atbalstu piemiņas vietas izveidei Latvijā, godinot tos, "kas krituši karojot kopā ar nacistiem". Rakstā atrodams arī vairums kļūdainu vēsturisku atsauču.

Haaretz raksts pārpublicēts daudzos Izraēlas medijos, kā arī citās valstīs iznākošos ebreju preses izdevumos. Nevienā no publikācijām nav minēts, ka Bērziņš kopā ar Peresu Rīgā atklās memoriālu Žanim Lipkem, kurš Otrā pasaules karā nacistu okupācijas laikā zem malkas šķūnīša izraktā bunkurā slēpa un izglāba 57 ebrejus.

Top komentāri

jakob
j
Zhidi bija un paliek zhidi! Vini sakushu visus karus, protams ne ar savam rokam, un tagad parvalda pasauli un atkal ne tieshi bet slepjoties aiz muguras un kudinot tautas un religijas vienu pret otro!
Kauns
K
Kauns, kauns, kauns. Visai valstij!
Bet
B
Uz Okupācijas muzeju arī lai iet kopā, un par komisāru ŠUSTINU vajag pastāstīt
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits