Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Izraēlas valdība atbrīvo pirmos palestīniešu ieslodzītos; izraēļi protestē

Izraēlā ar nepatiku, bet palestīniešu apdzīvotajās teritorijās kā triumfs pirmdien uztverts Izraēlas valdības paziņojums par pirmajiem 26 palestīniešiem, kas otrdien priekšlaicīgi tiks atbrīvoti no ieslodzījuma.Kopumā turpmākajos deviņos mēnešos paredzēts atbrīvot 104 palestīniešus. Tādējādi Izraēla, neskatoties uz plašu pretestību valdībā un sabiedrībā, devusi savu artavu, lai pēc trīs gadu pauzes atsāktos Tuvo Austrumu miera sarunas.

Izraēlas Ieslodzījuma vietu pārvalde savā interneta vietnē naktī uz pirmdienu publicēja pirmo atbrīvojamo vārdus. Lielākā daļa no viņiem savulaik ir noslepkavojuši Izraēlas pilsoņus. Piemēram, divi no viņiem 1990.gadā Ramatganas pilsētā pārpildītā autobusā uzbruka ar nažiem, nogalinot vienu, bet ievainojot trīs pasažierus.Visi, izņemot vienu notiesāto, aiz restēm nokļuvuši laika posmā no 1985.līdz 1994.gadam. 14 atbrīvotos deportēs uz islāmistu kustības Hamas kontrolēto Gazas joslu, bet 12 dosies uz Rietumkrastu, kur pie varas ir rietumvalstu atbalstītais palestīniešu prezidents Mahmūds Abāss.Ieslodzīto palaišana brīvībā notiks otrdien, jo Izraēlas varasiestādes ir devušas 48 stundas laika, lai cilvēki, kas iebilst pret kāda palestīnieša atbrīvošanu, varētu iesniegt apelāciju Augstākajā tiesā. Agrākā pieredze gan liecina, ka tiesa negroza valdības lēmumus par notiesāto palestīniešu pirmstermiņa atbrīvošanu.Izraēla arī iepriekš no saviem cietumiem pirms piespriestā termiņa beigām ir atbrīvojusi palestīniešus, bet vairumā gadījumu tas noticis apmaiņā pret sagūstītiem ebreju karavīriem vai viņu mirstīgajām atliekām, kas atradušās pie Izraēlas ienaidniekiem.Daudzi izraēlieši uzskata, ka cietumnieku atbrīvošana ir pārāk sāpīga cena par to, lai atsāktu miera sarunas ar palestīniešiem. Visasāk pret premjerministra Benjamina Netanjahu valdības lēmumu iebilduši nogalināto radinieki, kuri pēdējās nedēļās regulāri rīkojuši protestus.

"Šī ir svētku diena palestīniešu teroristiskajām organizācijām, bet skumja diena upuru ģimenēm un Izraēlas sabiedrībai," pirmdien paziņoja terorisma upuru organizācija Almagor. "Izraēlas valdība piekāpjas terorismam un piesedz to ar sabiedrisko attiecību trikiem."

Arī Izraēlas valdības iekšienē nav vienprātības par cietumnieku atbrīvošanu. Celtniecības ministrs Uri Ariels no ultranacionālās partijas Bayit Yehudi, kas pagājušajā mēnesī balsoja pret palestīniešu atbrīvošanu, paziņojis, ka ir "pret teroristu atbrīvošanu". "Tas darbojas pret mūsu drošības interesēm," viņu citē Reuters.

Visu rakstu lasi otrdienas Dienā!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits