Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Japānā nosaukti par avāriju Fukušimas atomelektrostacijā atbildīgie

Avārijas Japānas atomelektrostacijā (AES) Fukušima-1 cēloņu izmeklēšanas komisija publiskojusi sava darba sākotnējos rezultātus, vēsta aģentūra Reuters. Atbilstoši ekspertu secinājumiem, avārijas smagās sekas izraisīja krīzes štāba vadītāju nespēja izveidot labu sadarbību ar valsts vadību, kamdēļ krīzes laikā tika pieņemti aizkavējušies un kļūdaini lēmumi, kas savukārt, neļāva likvidēt avāriju ātrāk un ar mazāku kaitējumu.

Bez tam, komisija vaino AES operatorkompānijas Tepco vadību iespējamo risku ignorēšanā. Izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots, ka vēl 2008. gadā kompānija veikusi testus, kuru gaitā noskaidrots, ka cunami viļņi, augstāki par 15 metriem, var nodarīt AES Fukušima-1 smagus bojājumus, tomēr nav īstenojusi nekādus drošības pasākumus, uzskatot šādus viļņus par vienkārši neiespējamiem. Jāpiebilst, ka cunami, kas 2011. gada 11. martā sasniedza Japānu, viļņu augstums dažviet pārsniedza 20 metrus.

Komisija vaino arī valsts kodolenerģētikas regulatoru, ka šis resors tāpat zināja par Tepco pētījumu par cunami rezultātiem, taču nepieprasīja, lai kompānija sāktu papildus aizsardzības būvju celtniecību.

Gaidāms, ka galīgo ziņojumu par avārijas cēloņiem, kā arī ierēdņu un speciālistu darbībām tās seku likvidēšanas laikā, komisija publicēs 2012. gada vasarā.

2011. gada 11. martā Japānu piemeklēja 9,1 balles stipra zemestrīce, kurai sekoja spēcīgs cunami, kas laupīja dzīvības vismaz 20 000 cilvēku un izraisīja sprādzienu sēriju 250 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Tokijas esošajā kompānijas Tepco Fukušimas-1 AES reaktoros. Sprādzienu dēļ pārtrauca darboties AES ģeneratori, kas savukārt noveda pie reaktoru pārkaršanas un radiācijas noplūdes, kamdēļ 20 km rādiusā no AES apkaimes tika evakuēti gandrīz 90 tūkstoši cilvēku.

Avārija AES Fukušima-1 kļuva par nopietnāko kodolkatastrofu pasaulē kopš traģiskās avārijas Černobiļā, bet pārkarsušo reaktoru atvēsināšana varas iestādēm prasīja deviņus mēnešus. Savukārt avarējušajos reaktoros esošo, sakusušo kodoldegvielas stieņu izvākšana būs iespējama ne ātrāk kā pēc 10-15 gadiem, bet reaktoru demontāžai varētu būt nepieciešami pat 40 gadi. Īpaši jāuzsver, ka nav nekādu garantiju, ka atkārtotas dabas katastrofas gadījumā netiek sabojāta AES  pagaidu dzesēšanas sistēma un neatsākas radiācijas noplūde.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits