Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss
Aizpagājušajā gadā Ķīnas valdība atteicās no desmitgadēm ilgušās viena bērna politikas. Tagad bērnu skaits pieaug, taču ne tik daudz, cik nepieciešams sabiedrības glābšanai no novecošanas

Ķīna cīnās ar viena bērna politikas sekām

Pagājušais gads bija pirmais pilnais gads, kad ķīnieši varēja sākt novērtēt atteikšanās no viena bērna politikas sekas. Statistikas dati liecina, ka tiešām pieauga jaundzimušo skaits. Taču demogrāfi brīdina, ka tas ir nepietiekams sabiedrības novecošanas novēršanai. Turklāt viena bērna politikas sekas ir arī milzīgais disbalanss starp dzimumiem, kas radījis situāciju, ka jau nākamo piecu gadu laikā 20–30 miljoni jaunu vīriešu nevarēs sameklēt sievu, raksta The Christian Science Monitor.

Ķīnas valdība 2015. gada oktobrī oficiāli atcēla 1979. gadā iedibināto viena bērna politiku. Savulaik tā tika ieviesta, jo Komunistiskā partija uzskatīja, ka pārāk straujš populācijas pieaugums radīs ūdens un citu resursu nepietiekamību, veicinot sociālas, ekonomiskas un vides problēmas.

Taču, saprotot, ka sabiedrība strauji noveco un samazinās darbaspējīgo skaits, turklāt prognozes liecina, ka šis process paātrinās, Ķīnas valdība nolēma atteikties no brutālās viena bērna politikas prasībām. 2013. gadā tika pieļauti izņēmumi daudzām ģimenēm, bet 2015. gadā viena bērna politika tika pasludināta par atceltu pavisam.

Paziņojot pagājušā gada dzimstības datus, Ķīnas valdība pauž viedokli, ka atteikšanās no viena bērna politikas nozīmīgi palielinājusi jaundzimušo skaitu. The Economist, atsaucoties uz Ķīnas Nacionālās veselības un ģimenes plānošanas komisijas sniegto informāciju, vēsta, ka Ķīnas slimnīcās 2016. gadā piedzimuši 18,5 miljoni bērnu, kas bijis lielākais jaundzimušo skaits kopš 2000. gada. Salīdzinājumā ar 2015. gadu jaundzimušo skaits pieaudzis par 11,5%.

Taču eksperti norāda – par agru pasludināt uzvaru. Pirmkārt, pērnais bija Pērtiķa gads pēc ķīniešu zodiaka kalendāra. Tas tiek uzskatīts par ļoti labvēlīgu gadu bērna dzemdēšanai atšķirībā no Gaiļa gada, kas sākās 28. janvārī šogad.
Otrkārt, jaundzimušo skaits ir ievērojami mazāks, nekā gaidīts. Ķīnas ģimenes plānošanas speciālisti prognozēja, ka laikā no 2015. līdz 2020. gadam dzims 17–20 miljoni bērnu ik gadu jeb par trim miljoniem vairāk nekā līdz tam. Taču 2016. gadā piedzima tikai par pusotru miljonu vairāk nekā pirms tam.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 30.janvāra laikrakstā Diena!

Top komentāri

Margarēta
M
Demogrāfi ir vienkārši sagājuši sviestā. Kāds, interesanti zināt, tagad būtu planētas iedzīvotāju skaits un cik pārapdzīvota jau tā pārapdzīvotā Ķīna, ja šo ierobežojumu nebūtu bijis?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits