Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Ķīna gatava dāsni ieguldīt ES

Eiropas Savienības (ES) un Ķīnas samitā varētu vienoties par ķīniešu daudzmiljardu ieguldījumu jaunizveidotajā Eiropas Stratēģisko investīciju fondā (ESIF), kas ir pamatelements Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera pērn prezentētajam investīciju plānam, kuram ilgtermiņā jāstimulē Eiropas ekonomiskā izaugsme un konkurētspēja, pirmdien lasāms avīzē Diena.

Ķīnas pastiprinātā interese investīciju projektos Eiropā tiek saistīta ar Pekinas vēlmi stiprināt ekonomisko un politisko ietekmi pasaulē un samazināt Savienoto Valstu dominanci.

Eiropas Parlaments šonedēļ atbalstīja ESIF izveidi. Fonda pamatkapitāls būs 21 miljards eiro, no kuriem pieci miljardi nāks no Eiropas Investīciju bankas, savukārt no ES budžeta kā garantija tiks piesaistīti 16 miljardu eiro. EK cer, ka sākotnējais ieguldījums palīdzēs piesaistīt papildu 315 miljardu eiro. Fonda izveidi jāapstiprina arī ES Padomē, un tā darbību paredzēts sākt septembrī.

Avoti ES diplomātiskajās aprindās apgalvo, ka ķīnieši ESIF gatavi iemaksāt "miljardus", bet par konkrētu naudas daudzumu tikšot runāts pirmdienas sanāksmē, kurā piedalās arī Ķīnas premjerministrs Li Kecjans un EK prezidents Junkers. Galīgo vienošanos paredzēts noslēgt septembrī.

Li Kecjans paziņojis, ka ESIF "radīs iespējas Ķīnai investēt ES infrastruktūras un inovāciju sektoros». Ķīnas bankas galvenokārt esot ieinteresētas ieguldīt naudu telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju projektos.

Ķīnas iesaistīšanās ESIF būtu kārtējais Pekinas ekonomiskās diplomātijas panākums, jo pēdējos mēnešos ES lielākās ekonomikas - Vācija, Lielbritānija, Francija, Itālija, Spānija, Polija - kļuvušas par Ķīnas veidotās Āzijas Infrastruktūras investīciju bankas dalībniecēm, par spīti ASV aicinājumam to nedarīt.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 29.jūnija, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits