Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ķīna ierobežo zemestrīcē cietušo sēras

Mēnesi pēc traģēdijas ķīnieši vēlas dzirdēt atbildes no valdības

Ķīnas iedzīvotāji ceturtdien pieminēja mēnesi kopš briesmīgās zemestrīces, kas nonāvēja desmitiem tūkstošu cilvēku, arī tūkstošiem bērnu, un lika uzdot smagus jautājumus par celtniecības kvalitāti Ķīnā. Valdības amatpersonas centās ierobežot piemiņas pasākumus, jo baidījās, ka cietušo dusmas varētu vērsties pret valdību. Varas iestādes vairākās vietās aizliedza bērnu vecāku pulcēšanos pie sagrauto skolu gruvešiem, tika ierobežota arī ārvalstu žurnālistu pārvietošanās brīvība.

Vecāku dusmas


12.maija zemestrīce Sičuaņas provincē nonāvēja gandrīz 70 000 cilvēku, vēl vairāk nekā 17 000 tiek uzskatīti par bezvēsts pazudušiem. Lielākās sēras izraisīja tūkstošiem bērnu nāve zemestrīcē. Daudzas ģimenes zaudēja vienīgo bērnu, jo Ķīnas "viena bērna politika" ierobežo bērnu skaitu ģimenē. "Man ir 40 gadu. Visas mūsu cerības bija saistītas ar bērniem. Tagad viņi ir miruši. Arī mūsu nākotne ir mirusi," ziņu aģentūrai AP snorāda ķīniete Vana Pina, kas zemestrīcē zaudēja 16 gadu veco meitu.

Bērnu vecāku sašutumu pastiprināja tas, ka zemestrīce sagrāva daudzas skolas, bet netālās valdības ēkas palika neskartas. Viņi uzskata, ka korupcijas dēļ skolas tika būvētas no nekvalitatīviem būvmateriāliem. "Viņi teica, ka skolas ēka ir stipra un var izturēt zemestrīci, bet izrādījās, ka betons ir kā talka pulveris, bet tērauda stieņi ir tievi kā nūdeles," aģentūrai Reuters stāsta Mu Cibins, kura 17 gadu vecais dēls bija zemestrīces upuris. Vecāki vaino vietējās amatpersonas par nolaidību, kas laupīja daudzu bērnu dzīvību. "Mēs negribam kompensāciju. Mēs gribam, lai korumpētās amatpersonas, kas to pieļāva, saņemtu sodu par saviem noziegumiem," skaidro zemestrīces upura tēvs Šans Dzjuņs.

Atjaunošanas darbi


Varas iestādes ceturtdien vairākās vietās bloķēja upuru vecāku pulcēšanos. Ķīnas valdība mēģina izmantot zemestrīci, lai veicinātu ķīniešu vienotību un patriotismu. Valdība uzsver, ka ieguldīs lielu naudu skolu, ceļu un citu infrastruktūras objektu atjaunošanā. Zemestrīces seku pārvarēšanai šogad plānots iztērēt 10 miljardus dolāru. Valdības amatpersonas prognozē, ka sagrauto pilsētu atjaunošanai vajadzēs vismaz trīs gadus. Ārvalstu eksperti uzskata, ka būs vajadzīgs vēl ilgāks laiks. "Mūsu pieredze rāda, ka pēc tik stiprām zemestrīcēm atjaunošanas darbiem jāvelta pieci līdz desmit gadi," aģentūrai AFP stāsta Starptautiskā Sarkanā Krusta federācijas prezidents Huans Manuels Suaress del Toro Rivero.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits